Румен Гечев категоричен: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Румен Гечев категоричен: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ "Заявихме, че няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ", заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.
„Първата партия ГЕРБ-СДС още не са си свършили работата. Те са длъжни по Конституция да представят тяхното виждане, техния проект и приоритети, за да прецени Българската социалистическа партия дали и при какви условия бихме подкрепили. От ГЕРБ имат възможност да предложат национални приоритети, да се опитат да направят консенсус не на коалиционна основа, а на общонационална. И тогава членовете на нашата партия ще кажат своята дума дали подкрепят включването на БСП в реализацията на национални приоритети, без да имаме коалиция с други партии."
По думите на социалиста правителство на малцинството е невъзможно. Той посочи, че в тази сложна политическа обстановка никоя партия не би могла да управлява като малцинство, защото ще се окаже „заложник“ на останалите – тъй като мнозинството във всеки момент може да ги свали от власт и да ги изнудва да предприемат действие, каквото иска мнозинството.
Проф. Гечев заяви, че трябва да се говори за национални приоритети, по които да се работи.
Той посочи, че Украйна не следва да бъде такъв приоритет за бъдещето на България, а на преден план трябва да стоят важните въпроси като бюджета, който всеки български гражданин очаква да бъде приет: „Сроковете изтичат. Това, което казва служебният кабинет е хубаво да си го запишат и да си го четат. Бъдещо правителство не е длъжно и в никакъв случай няма да изпълнява някакви бюджетни прогнози на служебно правителство. Евентуално ново правителство ще си направи нов бюджет. Защото това, което предлага служебното правителство, е политическа поръчка“, каза социалистът и посочи фактите.
„Първо, служебното правителство казва, че бюджетът се намира в лошо състояние и бюджетният дефицит може да бъде 6,4%, може да бъде и 10%, само че те са заложили капиталови разходи над 10 млрд. лв. при положение, че България не е харчила досега никога повече от 2,5-3 млрд. лв. разходи. Тоест при предварително прогнозирани 5 млрд., те са заложили над 10 млрд., които няма как да бъдат усвоени. Те априори са надули бюджетния дефицит, за да плашат хората“, каза Гечев и обясни, че възможните причини да го правят е, защото искат актуализация на бюджета или в случай, че нов служебен кабинет остане на власт, той да си харчи на спокойствие.
Социалистът допълни, че по последните данни изнесени от парламента, фискалният ни резерв би трябвало да е поне 11 млрд. лв., което е над 2 пъти повече от минимума, а държавният дълг е 4 пъти по-малък от този на страните членки на еврозоната и над 2 пъти и половина по-малък от Маастрихтските критерии от 60% от БВП.
„Даже това, което плаши служебното правителство, с едно число, което не звучи добре – 70 млрд. лв. след 3 години, това ще бъде два пъти по-малко от максималния критерии Маастрихт на ЕС. България и Естония са отличниците на ЕС по отношение на дълг“, допълни проф. Гечев.
Той коментира и темата за влизането на България в еврозоната: „БСП има решение, че ние сме „за“ приемането на еврото, но не на всяка цена, а когато българската икономика няма да понесе загуби от влизането. Ние сме „за“ еврото, но считаме, че не сме готови да влезем. Що се касае до показателите, които не сме изпълнили, това е върхът на политическия и икономическия цинизъм, защото страните в еврозоната, имат по-лоши икономически показатели, касаещи еврозоната от България – техните бюджетни дефицити са по-големи от тези на България, а еврозоната е затънала в дългове. Тези, които са нарушили собствените си принципи и за държавен дълг, и за бюджетни дефицити, да размахват пръст на България, е цинизъм“, обясни проф. Гечев.
На въпрос ще има ли редовно правителство, социалистът обясни: „Ще има ли правителство с първия мандат е въпрос, който трябва да бъде зададен на Бойко Борисов. Той е лидер на първата политическа партия и те са на ход в момента, съгласно Конституцията. Първите две партии тупат топката, разиграват циркове в и извън парламента, проверяват си списъците на министри, пишат си двойки в бележниците. Да отговорят какво трябва да се прави, първите са на ход сега“, обясни социалистът. „Ние сме ключови, защото ако първите две партии не се разберат, както към момента изглежда, тогава следващите не могат да направят правителство под никаква форма без БСП. Ние съзнаваме, че сме ключови“, посочи още той.
„Вярваме и гледаме фактите. Когато видим програмата, която се представя от партията, която търси сътрудничество, тогава ще отговорим дали бихме подкрепили – след вътрешнопартийно допитване. БСП е партия, която е над 130 години на политическия терен, защото е винаги готова. Ние винаги сме готови да обсъждаме неща, които са полезни за България. Имаме кадрови потенциал, имаме и идеи. Ако се обединим около такива национални приоритети, има шанс да се състави редовен кабинет“, каза още проф. Гечев.
„Съдебната реформа е приоритет и трябва да се проведе спрямо европейските стандарти, така че органите да работят ефективно“, посочи още социалистът. Попитан относно новината, че ЕП ще гласува за ратифицирането на Истанбулската конвенция, социалистът каза: „Ще използваме всички средства на българската държава, за да се противопоставим на това. Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния български закон. Като български гражданин питам, откъде накъде от Брюксел ще променят Конституцията на България и ще ни натрапват закони, които противоречат на традициите на българския народ, на християнството и на нашите разбирания. Никой не е упълномощен да прекроява българската Конституция“, категоричен бе проф. Гечев.
07.05.2023, 18:25 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha