България е на второ място по жертви на пътя в ЕС

България е на второ място по жертви на пътя в ЕС България е на второ място по жертви на пътя в ЕС със 78 загинали на 1 милион души за миналата 2022 година.
Според статистиката само Румъния дава повече жертви от нас - 86 на 1 милион. Най-малко жертви – 21, са в Швеция, което прави 4 пъти по-малко от северната ни съседка и почти толкова от нашата държава. 
Според данни, изнесени от Нова Тв, през миналата година по пътищата на страни в ЕС са загинали общо 20 600 души. Това прави 46 жертви на всеки един милион жители, което е с три процента повече в сравнение с предходната 2021 година.
Според експертите обяснението е възстановяването на движение по пътищата след пандемията, при което хората започнаха отново да се движат в сравнение с предпандемичната 2019-а.
Сега обаче Еевропа дава с 10% по-малко жертви на пътя.
Трима от всеки четирима загинали са мъже, а 52 % от смъртните случаи са на междуградски път, където изпреварваш и се озовава кола срещу теб или ти срещу автомобил, каза Виктор Николаев.
В градовете са 39% от смъртните случаи, а най-безопасно е на магистрала, нищо че скоростта там обикновено е най-висока.
Почти половината от загиналите са се намирали в автомобил, било то като шофьори или като пасажери. Жертвите пешеходци са 18% мотористите са 19%, 9 % са велосипедистите.
Най-безопасно се оказва да се пътува по пътищата на Швеция през миналата година, където има 21 смъртни случая на 1 милион. 34-ма на един милион са загиналите в Германия, 49 във Франция, а в Гърция са 50. Най-голямо понижение на смъртните случаи през последните няколко години имат в Литва. Там през миналата година се отбелязва спад на смъртността с една трета.
Най-голямо е увеличението в Малта, където за последните три години загиналите при катастрофи са станали три пъти повече.
11.05.2023, 14:04 часа
294 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha