Съдебна сага в Северозапада! Полицейски началник осъди кмет за клевета

Съдебна сага в Северозапада! Полицейски началник осъди кмет за клевета Полицейски началник е осъдил кмета на община в Северозапада за клевета, научи агенция BulNews. 
Случаят е от Бойчиновци.
Началникът на местния полицейски участък Николай Начев завел дело за уронване на престижа му от градончалника Светлин Сретениев. 
Повод за съдебната сага между двамата е престъпление от 2020 година. Тогава земеделски работници били пребити на полето край града. Те били наети от фирмата на Сретениев да извършат дейности, когато били нападнати от неизвестни лица. Кметът подал сигнал на телефон 112 и на мястото пристигнал екип на полицията. Започнато е досъдебно производство, но извършителите така и не били заловени. 
Година по-късно Сретениев подал жалба до директора на ОД на МВР в Монтана и министъра на вътрешните работи относно бездействие от страна на началника на участъка в Бойчиновци. Той се оплакал от отношението на Начев, който, по думите му, отказвал да му даде информация по случая, обръщал се на другата страна и дори казал, че ще бъде полицай, докато не го изведе от общината с белезници. 
В жалбата си кметът твърди, че полицейският началник бил „подвластен на местен земеделски производител“ и често бил виждан със служебната си кола да ходи при него, за да получава инструкции срещу управника. 
Именно за тези думи полицаят завел дело. Пред магистратите той заявил, че подобни твърдения са неверни и уронват престижа му в обществото, особено в качеството му на служител в МВР. 
Окръжният съд в Монтана оправдал кмета на Бойчиновци, но на втора инстанция Апелативния съд в София решил, че наистина налице е клевета. По-висшестоящите в МВР не са установили дисциплинарни нарушения в работата на Начев, а твърденията за зависимост от земеделски производител така и не били доказани. По тази причина Светлин Сретениев е осъден да заплати на полицая обезщетение за неимуществени вреди в размер на 1000 лева. 
13.05.2023, 08:30 часа
5228 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha