РИОСВ-Монтана обявява конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“

РИОСВ-Монтана обявява конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“ Във връзка с отбелязване на Европейския ден на „Натура 2000“ – 21 май 2023 г. Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана, обявява конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“.
Целта на проявата е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа Натура 2000, включваща: защитени зони с висока природозащитна значимост като част от Европейската екологична мрежа.
Това са места от територията и акваторията на страната, които отговарят на изискванията за наличие на важни за биологичното разнообразие растителни и животински видове, и типове природни местообитания, включени в Приложенията на Директивата за местообитанията и Директивата за птиците, спрямо които се прилагат координирани дейности с цел дългосрочното опазване на биологичното, геологичното и ландшафтното разнообразие, осигуряването на достатъчни по площ и качество места за хранене, размножаване и почивка, включително при миграция, линеене и зимуване на дивите животни; създаването на условия за генетичен обмен между разделени популации и видове; участието на Република България в европейските и световните екологични мрежи; ограничаване на негативното антропогенно въздействие върху защитените зони и територии.
Растителните, животинските и гъбните видове от дивата флора, фауна и микота на страната се опазват в естествената им среда чрез: съхраняване на техните местообитания в Националната екологична мрежа (НЕМ), поставяне на видовете под режим на защита или на регулирано ползване; поддържане или възстановяване на условията в местообитанията, съобразно екологичните изисквания на съответния вид; разработване и прилагане на планове за действия за видове с различна степен на застрашеност; повторно въвеждане в природата на изчезнали видове и попълване на популациите на редки и застрашени видове и т.н.
България се нарежда в челните редици на страните от Европа по биологично разнообразие. Богатството от видове и съобщества се дължи на широкия спектър от климатични, топографски и хидроложки условия в страната. Тук могат да се открият представителни образци от почти всички местообитания, известни на континента, както и голям брой уникални екосистеми с европейско и световно значение.
На територията контролирана от РИОСВ – Монтана, включваща област Монтана и област Видин са включени 38 защитени зони по Натура 2000:
- 9 защитени зони по Директивата за опазване на дивите птици 2009/147/ЕС и 29 защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна 92/43/ЕЕС.
Конкурсът за детска рисунка създава условия за забавление на децата и младежите, участващи в него, както и предоставя възможност за изява на творчески подход към наблюденията им в природата.
Правила и условия за участие:
1. Конкурсът е предназначен за възрастова група: деца и ученици между 5 и 16 години /за област Монтана и област Видин/.
2. Използваните материали и техника са по избор, без ограничение - пастели, цветни моливи, акварел и т. н. Проектите да са с минимален формат А4.
3. Сюжетът на рисунката трябва да отговаря на темата - „Красотата на природата“.
4. В творбите си, авторите могат да отразят красотата на природата /защитените зони, територии/ в нейния широк спектър - биологичното разнообразие от растителни и животински видове и техните местообитания, както и пресъздаване на своите наблюдения, впечатления и уловени мигове от посещението си в природата.
5. Конкурсните творби могат да се изпращат по пощата на адрес: гр. Монтана 3400, ул. "Юлиус Ирасек" 4, ПК 55, етаж 3, РИОСВ - Монтана
6. Творбите да бъдат придружавани със следната информация: трите имена на автора, възраст, учебно заведение, телефон и адрес за кореспонденция.
7. Краен срок за предаване/изпращане на творбите: 05 юни 2023 г. (понеделник), включително.
8. След изтичането на крайния срок, жури от 3-ма експерти на РИОСВ – Монтана, ще оценят и класират всички конкурсни творби и ще излъчат победители във всяка една категория.
9. Обявяване на резултатите: 9 юни 2023 г.;
10. Участниците се оценяват в три възрастови групи - до 8 г., до 12 г. и до 16 г.
11. Победителите ще бъдат отличени с грамоти и предметни, рекламни и образователни материали.
12. Важно: При участие в конкурса, кандидатите приемат условието, че проектите им ще бъдат използвани при подготовката на информационни материали.
13. Всички проекти ще бъдат публикувани на интернет страницата на РИОСВ –Монтана.
Екипът на РИОСВ - Монтана пожелава успех на участниците в конкурса!
16.05.2023, 16:03 часа
620 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha