Община Мездра стартира изпълнението на Проект „Грижа в дома в община Мездра“

Община Мездра стартира изпълнението на Проект „Грижа в дома в община Мездра“       На 15 май 2023 г. стартира изпълнението на проект BG05SFPR002-2.001-0209-С01 „Грижа в дома в община Мездра“, процедура за директно предоставяне на средства BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирани от Европейски съюз чрез Европейски социален фонд плюс, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.
Цел на Проекта:
Основната цел е да се осигури подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа чрез предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в условията на пандемична ситуация. 
Специфичните цели на проекта са: 
1. Подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги и здравно-социални услуги, посредством социално приобщаване; 
2. Улесняване достъпа на възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, до основни здравни услуги, които да се предоставят едновременно със социални услуги в домашна среда;
3. Намаляване на риска от зависимост от институционални грижи; 
4. Създаване на нови работни места в сектора на здравно-социалните услуги за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра; 
5. Повишаване на професионалните умения и мотивация на наетите да предоставят интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда; 
6. Настоящият проект ще надгради реализираните дейности и постигнатите резултати по успешно изпълнените проекти на общината по процедури "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" и "Патронажна грижа +" за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора; 
7. Осигуряване на подкрепа към най-уязвимите групи от населението; 
8. Повишаване информираността на местната общност относно възможностите за получаване на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. 
Постигането на тези цели е в пълно съответствие и с целите на процедура "Грижа в дома", а именно изпълнението на специфична препоръка 4 за 2019 г. „…Да предприеме мерки за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги…“ и специфична препоръка 2 за 2020 г. „Да осигури подходяща социална закрила и основни услуги за всички“, както и ще допринесе за изпълнението на принцип 18 „Дългосрочни грижи“ от Европейския стълб за социални права. 
Целеви групи по проекта са: 
- възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания; 
- служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги. 
Лицата, които се предвижда да бъдат обхванати от проектното предложение са 164 представители на особено уязвими рискови групи: 
- възрастни в невъзможност за самообслужване
- хора с увреждания.
Чрез проекта ще се осигури заетост на 41 домашни помощници, 1 медицинска сестра, 1 диспечер и 1 шофьор. 
В община Мездра живеят 3099 пълнолетни лица с трайни увреждания. Самотните стари хора са над една трета от населението в общината. С изолираността на селата и ограничения достъп до социални и здравни услуги помощта на близките и взаимопомощта остава основен ресурс за хората в напреднала пенсионна възраст за справяне с ежедневните проблеми. 
Чрез проекта ще се подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности на хора с увреждания и възрастни в невъзможност за самообслужване, което ще допринесе за преодоляването на последиците от социалното изключване и бедност. Възрастните хора и лицата с увреждания ще могат да избират услуги и лицата, които им ги предоставят, ще се подпомагат при вземане на решение за услугата, която в максимална степен отговаря на потребностите им. Подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа и до здравни услуги и към развитие на социални услуги в общността, в подкрепа за социално включване на хората с увреждания. 
Обща стойност на проекта: 884 594.68 лв. 
Период на изпълнение: 14 месеца
17.05.2023, 15:25 часа
409 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha