Според Крум Зарков кризата във ВСС може да предизвика правителствена криза

Според Крум Зарков кризата във ВСС може да предизвика правителствена криза "Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен съвет и с избора на Борислав Сарафов за нов главен прокурор, това  много бързо може да прерастне с правителствена криза" заяви бившият правосъден министър Крум Зарков по БНТ.
"Изборът на наследник на Гешев измежду неговите наследници с участието само на прокурорската колегия бе предизвестен скандал. Но няма нужда партиите в парламента, особено тези в управлението, да правят декларации и да критикуват, тъй като в тях е ключът за решаването на проблема, не в Министерството на правосъдието или в сегашния състав на ВСС", коментира членът на последното служебно правителство.
"Не е много почтено спрямо собствения им правосъден министър Атанас Славов действията на ПП/ДБ да го изпратят на битка във ВСС, без да има лостовете да го направи", каза още Зарков.
"Аз много симпатизирам на доц. Славов и съм сигурен в неговата добросъвестност, добронамереност, компетентност и почтеност, но какво може да направи той? Може да атакува избора на Сарафов в съда, което сигурно ще направи. Ще отнеме няколко месеца и не можем да предвидим какъв ще е резултатът, но не мисля, че шансовете са големи. Или пък може да апелира пред сегашния ВСС да преразгледат решението си. И какво от това? Решението е ПП/ДБ да влязат при своите коалиционни партньори и да поставят своите искания. Съдебната реформа в България трябва да започне с избора на нов ВСС", добави той.               
18.06.2023, 12:59 часа
518 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha