Брюксел предложи промени в бюджета на ЕС заради Украйна и миграцията

Брюксел предложи промени в бюджета на ЕС заради Украйна и миграцията Европейската комисия предложи днес бюджетната рамка на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. да бъде преразгледана, за да се помогне на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в областта на технологиите.
В съобщение на Еврокомисията се отбелязва, че ЕС е бил изправен пред поредица от безпрецедентни и неочаквани предизвикателства след приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР) през 2020 г. Едва излязъл от една от най-дълбоките световни икономически кризи за повече от век, бруталната инвазия на Русия в Украйна е имала огромни хуманитарни, икономически и бюджетни последици.
Припомня се, че миграцията се засили след пандемията, което натовари капацитета за приемане и интеграция на държавите членки, а рязкото ускоряване на инфлацията и лихвените проценти се отрази на бюджета на съюза.
Според съобщението в рамките на сегашните си граници бюджетът на ЕС е дал силен европейски отговор, но справянето с множеството предизвикателства е довело до изчерпване на ресурсите, възпрепятствайки капацитета му да се справи дори с най-неотложните предизвикателства.
Затова с днешните си предложения Брюксел цели да подсили ограничен брой приоритетни области, за да се гарантира, че бюджетът на ЕС може да продължи да постига най-важните цели.
Основните елементи на предложението са:
Механизъм за Украйна, базиран на безвъзмездни средства, заеми и гаранции, с общ капацитет от 50 милиарда евро за периода 2024-2027 г. за посрещане на непосредствените нужди, възстановяване и модернизация на Украйна по пътя ѝ към ЕС.
2024 г: ЕС свърши парите за Украйна
Годишните суми ще се определят всяка година в зависимост от нуждите на Украйна и променящата се ситуация. Действителното разпределение между заеми и безвъзмездни средства също ще се решава ежегодно.
Укрепване на бюджета на ЕС за справяне с вътрешните и външните измерения на миграцията, както и с нуждите, произтичащи от глобалните последици от агресивната война на Русия в Украйна, и за укрепване на партньорствата с ключови трети държави с 15 милиарда евро.
За да осигури достатъчно финансиране за управление на миграцията и граничния контрол, както и за прилагането на новия пакт за миграцията, Брюксел предлага да осигури 2 милиарда евро.
За да позволи на съюза да отговори на повишената икономическа и геополитическа нестабилност, ЕК предлага допълнителни 10.5 милиарда евро.
А за да се подкрепи капацитетът на ЕС да реагира при кризи и природни бедствия, специалният инструмент "Резерв за солидарност и спешна помощ" трябва да бъде увеличен с 2.5 милиарда евро.
Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP) за насърчаване на дългосрочната конкурентоспособност на ЕС по отношение на критичните технологии в областта на цифровите, чистите и биотехнологиите.
Тук предложението на Брюксел е да се разпределят допълнителни 10 милиарда евро за целеви програми: 3 милиарда евро за InvestEU, 0.5 милиарда евро за "Хоризонт Европа", 5 милиарда евро за Фонда за иновации и 1.5 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана.
Ефикасен механизъм за покриване на по-високите разходи за финансиране на "Следващо поколение ЕС" (инструментът за възстановяване от кризата, породена от пандемията) поради безпрецедентния скок на лихвените проценти. Нов специален "Инструмент EURI" ще покрива изключително разходите, които идват в допълнение към първоначалните прогнози, направени през 2020 г.
Предложените изменения в бюджета, както и различните законодателни предложения, представени днес, сега ще бъдат обсъдени с Европейския парламент и държавите членки на ЕС в Съвета.
20.06.2023, 16:35 часа
330 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha