Румен Радев: Новото правителство тласка България все по-близо до войната

Румен Радев: Новото правителство тласка България все по-близо до войната "Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти малко преди да отлети за Австрия.

Причината за пътуването на президента е участие в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия, както и в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. В програмата на президента обаче не е предвидена среща с президента Александър ван дер Белен. Това означава, че визитата не е официална. От известно време Радев не е получавал покани за официални посещения в европейски столици.
Президентът коментира и думите на военния министър, който наскоро каза, че е необходимо да продължим да оказваме помощ на Украйна. "Не е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани". И допълни, че някои политици не осъзнават дълбочината на проблема и ''гледат на тази война сякаш на театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители". Решението страната ни да помага с оръжие на Украйна беше взето от Народното събрание, затова и правителството трябва да се съобрази с него, тъй като България е парламентарна република. 
По повод избрания за и. д. главен прокурор Борислав Сарафов президентът заяви, че парламентарно представените партии търсят да назчначат техен човек в "стола на главния прокурор". ''Това, което се случва, е урок за цената на достойнството и приницпите в политиката'', заяви президентът. И допълни, че обществото трябва внимателно да следи и да упражянва контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор''. Причината е, че неговото назначение не минава през детайлна процедура, нито през указ, издаден от президента, припомни Радев. ''Неговата фигура може да остане дълго. Ние тррябва да съдим за Сарафов по отношението му за имунитетите и делата на трупчета за корупция. Той трябва бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури, или не'', заяви Радев.
23.06.2023, 09:27 часа
736 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha