МОН награди заместник-директори на училище във Вършец /снимки/

МОН награди заместник-директори на училище във Вършец /снимки/ По повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, двамата зам.-директори на СУ „Иван Вазов“ – Вършец: Петя Цветкова и Рени Спасова, получиха престижни награди от МОН и РУО – Монтана, които им бяха връчени на специална церемония от началника на Регионалното управление по образование Трайка Трайкова.
Петя Цветкова е номинирана с най-високото почетно отличие на Министерството на образованието и науката - грамота „Неофит Рилски“, за цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование и принос в развитието на образователното дело в България, а Рени Спасова – с Наградата на РУО – Монтана за 2023 г. в категория „Учител на годината“, за всеобхватния й принос в развитието и усъвършенстването на работа на училището.
Петя Цветкова е с магистърска степен с квалификация Учител по география и икономика и специалност ,,Регионално развитие и политика“ от Великотърновски университет ,,Св. Св. Кирил и Методий“ и магистърска специалност ,,Теория и управление на образованието“ от Софийския университет ,,Климент Охридски. В СУ ,,Иван Вазов“ е заместник-директор от 5 години.
Тя е иновативен учител, като използва съвременни методи на преподаване.
Участва и се обучава в академия за учители в Барселона - в квалификационен курс за директори по проект на Еразъм +.
През 2022 г. става част от иновативен екип, който се обучава в университета в Жерона, Испания, като участва в разработването и мултиплицирането на уроци, базирани на Монтесори педагогика и креативни технологии в мултикултурни училища.
През същата година участва в международна среща в Атина за разработването на учебник с уроци, включващи тематични модули, представящи принципите на Монтесори и различни образователни технологии в подкрепа на приобщаващо образование и на по-мотивиращо и увлекателно преподаване на STEM в училище.
През юли 2022 г. става координатор по проект на гиганта INTEL ,,Skills for innovation”- Умения за иновации, където с екип от учители обучават ученици от V клас с най-висок клас устройства. Занятията насърчават STEM дисциплините, цифровата готовност и смислено използване на технологиите в учебните часове.
Включва се в обучение на LEGO EDUCATION ,, Лего Роботика“. Успява да мотивира учители от начална степен да преминат висок клас обучение, благодарение на което ученици от II и III клас конструират и правят първи стъпки в програмирането.
Координатор е по три изключително важни за училището проекта: ,,Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, ,,Подкрепа за успех“ и ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“.
През април тази учебна година официално е поканена от Центъра за творческо обучение (официален партньор на Google за България) да се обучава в обучителна програма Certified Trainer.
Освен иновативни уроци, има интерес към развиване на извънкласните дейности в училище. Координатор е по програма ,,Кинообразование“, като създава ,,Кино клуб в училище“.
Петя Цветкова е сертифициран учител за използване на Google инструментите Google Certified Educator, което й позволява приложение на иновативни технологии в обучението. Освен това обучава и в LEGO роботика, като част от цялостния иновативен проект на училището.
Рени Спасова е завършила специалността ,,Математика и информатика“ в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. Работи като учител по тези предмети, а по-късно заема длъжността зам.-директор по учебната част в СУ „Ив. Вазов“ – Вършец.
Тази година завършва цикъла на иновацията на училището - проект ,,Стандарт +“, която обхваща тригодишен период от 2021г. до 2023 г. Тя включва създаването на нов учебен предмет ,,Lego РОБОТИКА“ – събирателно въздействие между учебните дисциплини: български език и литература, математика, информационни технологии и технологии и предприемачество, чрез Legо образование.
Рени Спасова ръководи работата на училищните екипи в различните класове за решаване на житейски казуси. Създава обем от ново учебно съдържание, подчинено на холистичното образование на възпитаниците си.
Нейни възпитаници участват няколко пъти в представяне на иновацията пред изследователски екипи на МОН, Центъра за творческо обучение и прилагат концепцията за целите на приобщаващото образование и мотивация на учениците за участие в учебния процес.
Участва заедно с педагогическия екип в националния форум ,,Училищата с иновации в бъдещето“, където целият екип бе награден за новаторство.
Спасова участва в популяризирането на опита си и педагогическите решения в ,,Стандарт +“ пред няколко други училища и проект ,,Учещи се училища“ на 51 СУ,,Елисавета Багряна“ - гр. София. В момента, заедно с екипа си, подготвя филм за прилагане на компетентностния подход в иновацията ,,Стандарт +“, който ще бъде промотиран на междуучилищен форум по Национална програма ,,Иновации в действие“ през юни 2023 г.
Непрекъснато повишава квалификацията си, като някои от последните й обучения са свързани с Lego education Google и Certified Educator.
От позицията на ръководител на образователната институция участва в изграждане на партньорства с други образователни институции: СУ ,,Христо Ботев“ - гр. Карнобат, ПГ ,,Велизар Пеев“ - гр. Своге и други.
Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров лично поздрави двамата заместник-директори с получаването на престижните награди, като на специална церемония в сградата на Общинска администрация – Вършец, проведена на 22 юни, им връчи плакети и поздравителни адреси с благодарност за приноса им в развитието на образователното дело в община Вършец.
„Получените престижни награди са признание за труда ви и морален стимул, който е изключително важен за мотивиране работата ви като педагози и организатори на образователния процес. Продължавайте всеотдайно, с достойнство и последователност да работите за просперитета на нашата община“, каза градоначалникът.
23.06.2023, 13:59 часа
853 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha