Пригожин обяви, че „Вагнер“ контролира Ростов на Дон

Пригожин обяви, че „Вагнер“ контролира Ростов на Дон Ръководителят на руските наемници от "Вагнер" - Евгений Пригожин обяви, че бойците му са превзели административните сгради и щаба на Южния военен окръг в град Ростов на Дон. Това се случа, след като вчера Пригожин обвини руската армия, че е унищожила неговите бойци, без да даде повече подробности за обвинението си, като се закле да "спре злото" на военното ръководство в Москва.
Министерството на отбраната на Русия бързо публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин "не отговарят на действителността и са информационна провокация".
В поредица от аудио съобщения, публикувани на официалния му профил в "Телеграм", Пригожин заяви, че "злото на руското военно ръководство трябва да бъде спряно", като добави: "Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива".
По думите на Пригожин срещу лагерите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" е била извършена ракетна атака. "Според очевидци, ударът е бил нанесен откъм тила, т.е, е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната", заяви той.
Пригожин се закле да си отмъсти за случилото се.
Според Пригожин „Вагнер“ са преминали границата от Украйна и са стигнали до Ростов. На кадри в социалните мрежи в руския град се забелязва военна техника. Чува се и стрелба. Автентичността на кадрите обаче не е потвърдена. Губернаторът на Ростовска област призова жителите да излизат от домовете си само при необходимост. 
Освен това Пригожин твърди, че силите му са свалили руски хеликоптер.
От руското военно министерство нарекоха твърденията му „неверни“. Руските държавни телевизии прекъснаха програмите си, за да съобщят за реакцията на властите в Москва.
Федерална служба за безопасност призова бойците на „Вагнер“ да не изпълняват заповедите на Пригожин, и дори обратното – да помогнат за задържането му.
А руски военни генерали предупредиха наемниците да не действат срещу армията на Москва и да се подчиняват на Владимир Путин.
24.06.2023, 11:31 часа
315 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha