Полша поиска "по-голяма роля" в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

Полша поиска "по-голяма роля" в ядрения възпиращ потенциал на НАТО Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля в отбранителната програмата на Алианса за съвместно ползване на ядреното оръжие (Nuclear Sharing) с оглед на планираното от Русия разполагане на ядрено оръжие в Беларус, предаде ДПА.
Последната дума по този въпрос е на САЩ, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел според полската осведомителна агенция ПАП.
Няма да стоим спокойно със скръстени ръце, докато Путин отправя все по-ескалиращи заплахи, посочи той.
В момента Полша има участие по тези въпроси само на равнище консултации, например в Групата за ядрено планиране на НАТО, чиито заседания са при закрити врата.
Моравецки не уточни каква би могла да бъде по-засилената роля на Полша, която иска страната му да играе, като например дали има предвид и разполагане на ядрено оръжие на полска земя.
САЩ от доста десетилетия са разположили ядрено оръжие в няколко европейски страни, включително в Германия. През март Путин обяви, че в Беларус ще бъде прехвърлено руско ядрено оръжие - в частност ракети „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави.
Възможно разполагане в Полша на ядрени оръжия може да доведе до неговото използване, коментира пред ТАСС бившият президент и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев желанието на Варшава да участва в програмата на НАТО за съвместно използване на ядреното оръжие.
01.07.2023, 16:13 часа
289 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha