Равносметката след матурите и НВО: Училищата във Враца са или над средното ниво, или на дъното

Равносметката след матурите и НВО: Училищата във Враца са или над средното ниво, или на дъното Училищата във Враца са или над средното за страната ниво или на дъното. Това показва анализ на резултатите от матурите и националното външно оценяване на учениците от IV, VII, X и XII клас. 
Оценка на представянето им направи днес началникът на Регионалното управление по образованието във Враца Лорета Колева. Тя заяви, че трябва да се вземат под внимание 3 фактора – контингент на учениците, обезпеченост с учителски кадри и училищните политики. 
Анализът сочи, че в област Враца има училища, които се съизмерват с най-добрите у нас. Има обаче голям брой такива с резултат, много под средния за страната. 
Най-голям повод за гордост за образованието в областта дават четвъртокласниците. На НВО по български език и литература те са постигнали най-високия резултат - средно 67.09 т. при ниво за страната 70.52. Това отрежда на Враца 14-о място у нас. Не толкова обнадеждаващи са обаче резултатите по математика, където сме едва на 26-та позиция.
Трима ученици са постигнали максималния брой от 100 точки на изпита по БЕЛ, а по математика те са цели 17! Не е малък обаче броят на двойкаджиите, които са 135 по първия предмет и 182 – по втория. Има и 3-ма ученици с 0 точки. 
Седмокласниците също показват по-добри резултати по БЕЛ. Те нареждат Враца на 16-о място у нас. По математика обаче оценките отново са ниски и поставят областта чак на 24-та позиция. Въпреки това, има цели трима ученици, постигнали 100 точки по този предмет. За съжаление далеч по-голям е броят на тези със слаб 2 – 933. По БЕЛ пълни отличници няма, а тези с под 30 т. са 333. 
Най-слаби са резултатите на десетокласниците на НВО, но Колева обясни това с по-малката тежест на този изпит и съответно по-слабата мотивация на учениците, на които не им предстои кандидатстване в друго учебно заведение.
Колкото до матурите за зрелостниците, данните показват лек спад в успеха както на национално, така и на регионално ниво. Отново обаче има училища с успех над средния за страната – 6 на брой, а 9 от общо 31-те са подобрили миналогодишните си резултати. 
Отличници със 100 т. на матурата по БЕЛ няма, а най-добрият резултат на ученик е 96.5 т. Най-високата оценка на държавен зрелостен изпит в областта е по математика – 99.25 т. 
03.07.2023, 16:45 часа
2995 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha