Със символична „Първа копка“ започна изпълнението на проект за енергийно обновяване на 2 многофамилни жилищни сгради в Мездра /снимки/

Със символична „Първа копка“ започна изпълнението на проект за енергийно обновяване на 2 многофамилни жилищни сгради в Мездра /снимки/ С церемония „Първа копка“, организирана от Община Мездра, официално беше даден старт на строително-монтажните дейности за енергийно обновяване на две многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра - блок „Леденик 3“ на ул. „Христо Ботев“ №72-74-76 и блок на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №8.
Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Проект BG16RFOP001-2.003-0031 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в две многофамилни жилищни сгради в град Мездра“, Договор BG16RFOP001-2.003-0031-C01, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
Общата стойност на проекта е 1 499 530.77 лв., от които 1 274 601.15 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 224 929.62 лв. - национално финансиране.
Изпълнител на инженеринга - проектиране и строително-монтажни дейности по проекта, е „НСК София“ ЕООД - София, а оценката за съответствие на инвестиционните проекти и упражняването на строителен надзор ще бъдат извършени от „Ведипема-М“ ДЗЗД - София. Срокът за изпълнение е 16 месеца - до 23 януари 2024 г.
Сградите не са ремонтирани повече от 40 години, откакто са построени. За всяка от тях е предвиден пакет от енергоспестяващи мерки, който включва подмяна на дограмата, топлинно изолиране на външните стени, покриви, подове и др., както и ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части с енергоспестяващи елементи. Отделно ще бъде осигурена достъпна архитектурна среда до първото етажно ниво - нивото с асансьор.
С прилагането тези мерки ще се намалят топлинните загуби, което ще снижи разходите за отопление и охлаждане на сградите, и ще се повиши качеството на живот на общо 150 домакинства, собственици на апартаменти в двете сгради.
На символичната „Първа копка“, която се проведе пред една от двете многофамилни жилищни сгради - бл. „Леденик 3“, присъстваха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, инж. Николинка Кътовска - ръководител на проекта, представители на Сдружението на собствениците и на фирмите изпълнители на енергоспестяващите мерки и на строителния надзор, както и други заинтересовани лица.
„Фирмата изпълнител на инженеринга е сериозна фирма, построила е доста обекти, така че не се съмняваме в това, което ще направи, каза Иван Аспарухов при стартиране на строително-монтажните дейности по проекта. Познаваме добре и фирмата изпълнител на строителния надзор, която е много стриктна. Представителите на Сдружението на собствениците обаче също трябва да вземат активно участие в целия процес на строителството, да поемат своята отговорност и да оказват съдействие на изпълнителите да си свършат работата.
Да си пожелаем след няколко месеца тези два блока да придобият съвсем друг вид, да се поздравим с едно добро изпълнение и всички да бъдат доволни, най-вече живеещите в тези многофамилни жилищни сгради.
Гарантирам ви - от името на Общината, от името на строителя и на строителния надзор - че всичко, което предвидено в техническата документация, ще бъде изпълнено.“  
05.07.2023, 17:15 часа
911 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha