Депутатите решиха: Продаваме реакторите за Белене на Украйна, искаме 1.2 млрд. лв.

Депутатите решиха: Продаваме реакторите за Белене на Украйна, искаме 1.2 млрд. лв. Депутатите окончателно решиха да преговаряме с Киев за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". За тях пък искаме 1.2 млрд. лв.
Предложението беше прието с 155 гласа "за". Против бяха "Възраждане" и БСП.
2 месеца ще има енергийният министър Румен Радев да преговаря с украинския си колега за продажбата. 
Предложението за сделката бе внесено във вторник от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Подписите си са сложили Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай от ДПС, както и Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Подкрепа на заседанието на енергийната комисията в сряда дойде и от ИТН.
Какво да се прави с двата реактора за АЕЦ “Белене”, е въпрос, който занимава експерти в енергетиката, откакто е започнала войната в Украйна.
Още при служебния енергиен министър Росен Христов украинският му колега е проявил интерес към българските реактори. Христов каза пред “24 часа”, че интересът бил само за един реактор. А преди да се тръгне към продажба на оборудването, бившият министър препоръчва да се подпише договор с френския гигант ЕDF за предпроектно проучване за АЕЦ “Белене” и да се изготви анализ какво да се прави с оборудването. Това щяло да даде основа за преговори при евентуална продажба и яснота кое колко струва.
06.07.2023, 14:22 часа
1201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha