Митко Галата се прави на мъж, дава си доброволно имунитета и ще бъде съден

Митко Галата се прави на мъж, дава си доброволно имунитета и ще бъде съден Депутатът от ДПС Димитър Аврамов-Митко Галата, ще се откаже сам от имунитета си и още днес ще внесе своето волеизявление в деловодството на парламента, съобщи лидерът на партията Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.
Лидерът на движението посочи, че причината да не го е направил досега е заради "общата позиция на останалите партии в Народното събрание".
Имунитетът на Аврамов беше поискан от вече бившия главния прокурор Иван Гешев в средата на юни, за да бъде продължено наказателното преследване срещу него по обвинение в търговия с влияние. Делото срещу Аврамов се водеше от закритата вече спецпрокуратура, която през април 2019 г. внесе обвинителен акт в спецсъда. След закриването на спецсъда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийския градски съд.
Аврамов беше арестуван през юли 2012 г., когато бе депутат от ГЕРБ. След арестите бе снет имунитетът му, за да бъде разследван. През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. От 2017 г. Аврамов неизменно влиза в Народното събрание с листата на ДПС и всеки път се е отказвал от имунитета си.
Този път неговият имунитет трябваше да бъде разгледан от временната комисия, която беше създадена, за да прецени дали има основание по искане на прокуратурата да се отнемат имунитетите и на Бойко Борисов, Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков ("Продължаваме промяната - Демократична България"). Нейното първо заседание се провали поради липса на кворум, но през това време и Кирил Петков, и Бойко Борисов сами се отказаха от имунитетите си.
06.07.2023, 16:01 часа
2454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha