Експерт: Не може да има ацетон в диня, най-вероятно е ферментация и развален плод

Експерт: Не може да има ацетон в диня, най-вероятно е ферментация и развален плод Не може да има ацетон в динята, най-вероятно става въпрос за развален продукт, в който протичат процеси на ферментация. Това мнение изрази д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и експерт.
Той направи коментара си във връзка с проверката на Агенцията по храните на сигнал за купена диня с ацетон на столичен пазар, разпространен в социалните мрежи и от актрисата Весела Бабинова.
Със сигурност не е ацетон. Има две възможности - когато си купувате плод или зеленчук, който е извън сезон, крайно вероятно е той да е третиран с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини, а там се използват много химикали, които не са разрешени в ЕС. Но това е по-малката възможност, коментира Иванов.
По-голямата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, да е развалена динята, смята експертът.
Няма ацетон в динята. Най-вероятно това е просто развален продукт - много често развалените продукти миришат по странен начин. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация, със същия успех може да мирише на спирт, обясни той.
Когато нещо мирише лошо или странно, просто не го купувайте, посъветва той хората.
Рискова е продажбата на диня на парче - това създава предпоставка за развиване на бактериологични процеси, това създава предпоставки за по-бърза ферментация, обясни Иванов.
През зимата доматите са от Полша, през пролетта са от Турция. Много от ранните плодове са също от Турция. И когато ядете такива плодове и зеленчуци, не може да очаквате това да е нормален сорт - нещо му има, нещо е направено, за да може той да расте, да се ускорява узряването, обясни експертът.
08.07.2023, 11:44 часа
367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha