САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония

САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония През последните тридесет години САЩ са инвестирали половин милиард долара в програми за върховенство на закона и добро управление в Република Северна Македония, но според американския посланик в Скопие Анжела Агелер са разочаровани, защото не виждат подобрение и реформи, които биха били очаквани от такава голяма инвестиция.
"В крайна сметка обаче системната корупция в цялата страна, във всички сектори, вреди по-пряко на хората в Северна Македония, отколкото на нас. Всички вие заслужавате общество, съдебна система, правителство, чиито действия са прозрачни и служат на вас - гражданите. Това е крайъгълен камък на една справедлива и функционална демокрация. Към това трябва да се съсредоточи правителството, независимо коя партия е на власт. Съдебната власт трябва да бъде независима, напълно финансирана и неполитическа власт. Политическите лидери трябва да го искат, а вие, гражданите, трябва да го изисквате. САЩ ще продължат да работят с онези, които се борят с корупцията в Северна Македония, които се опитват да изградят проспериращо и динамично общество, което всеки гражданин заслужава", казва в интервю за изданието "Капитал" в Северна Македония посланикът на САЩ в страната Анжела Агелер.
По думите на Агелер посещението неотдавна в Ню Йорк и Вашингтон на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски е показало "колко дълбоко Вашингтон цени това приятелство", че "никоя друга държава на Западните Балкани няма същата способност да събира различни регионални лидери за конструктивен диалог", но САЩ ясно казват, "че са необходими вътрешни реформи, особено в борбата срещу корупцията", за което ще продължат да оказват подкрепа на Северна Македония. 
"Икономически се справяме доста добре заедно, но инвестициите и търговията със САЩ не са толкова стабилни, колкото знам, че биха могли да бъдат. Бизнесът и инвеститорите от САЩ търсят среда, в която може да видят добра възвръщаемост на своите инвестиции. Това изисква ясно придържане към върховенството на закона, видим ангажимент за борба с корупцията, спазване на договорите, квалифицирана работна сила и прозрачна администрация. Има някои добри възможности за американския бизнес да снабдява европейските си клиенти от капацитетите в Северна Македония, но за да се сключват договори, са необходими прозрачност и добро управление", казва Агелер.
По думите й в последните тридесет и повече години невоенната помощ от САЩ е достигнала над един милиард долара - "инвестиции, финансирани от американските данъкоплатци", което е доказателство, че САЩ са напълно ангажирани да подкрепят Северна Македония във всички сектори, докато страната работи за постигане на обявената цел за пълна евро-атлантическа интеграция. В сътрудничество с правителството на страната и местната власт програмите на посолството на САЩ в Северна Македония са насочени към икономически растеж, конкурентоспособност, регионална икономическа интеграция и намаляване на търговските бариери, за насърчаване на възможностите за износ, както и за енергийната независимост и сигурност. 
"Киберсигурността и дезинформацията са огромни проблеми по света и това е друга област, върху която сме фокусирани. Ние подкрепяме програми за медийна грамотност, като учим младите хора как да определят какво е достоверно, как да различават фактите от измислицата. Имаме значителни проекти в образователния сектор, включително многобройни програми за обмен, както и културни програми, а Посланическият фонд за опазване на културното наследство предостави 1,8 милиона долара за шестнайсет проекта в цялата страна. И, разбира се, имаме  програми, посветени на борбата с корупцията. От един милиард долара, които САЩ са предоставили в помощ на страната, половината са насочени към доброто управление и върховенството на закона, така че бих казала, че възвръщаемостта на нашата инвестиция не е голяма. Въпреки това ние ще продължим да работим с тези държавни служители и граждани, които наистина се интересуват от борбата с корупцията, търсенето на отговорност и идентифицирането и намаляването на слабостите в системата, които позволяват на корупцията да процъфтява", казва Агелер. 
09.07.2023, 08:48 часа
385 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha