Жена от Враца роди в дома си, бебетата са били недоносени и в тежко състояние

Жена от Враца роди в дома си, бебетата са били недоносени и в тежко състояние Увеличават се случаите на жени, които раждат сами в домовете си, без лекарска помощ. Последният такъв пример е от Враца, когато спешен екип спасява новородени близнаци в тежко състояние, научи BulNews.
Въпреки че няма официална статистика колко жени предпочитат да родят децата си извън болница. Според неправителствени организации става дума за над 30 родилки всяка година. Наблюденията на лекарите са, че техният брой се увеличава.
След сигнал на спешния телефон 112 за родила в дома си във Враца жена, медиците откриват две недоносени бебета.
По думите на доктора, жената е била в сравнително стабилно състояние. 
„Но бебетата не бяха добре. Едното беше 1 кг, другото - 800 грама. Тя не можеше да обясни, даже не знаеше, че са две бебетата”, каза още медика.
Децата са реанимирани и откарани в болница заедно с майката, която признава, че не е следила бременността си. Според акушерка във врачанската болница, от Нова година досега това не е първият случай, в който пристигат и виждат раждане в домашни условия.
Гинеколози предупреждават, че при раждане в извънболнична среда лесни за овладяване усложнения могат да са фатални.
„Най-опасното винаги си остава на първо място кръвозагубата или евентуални инфекции, или мъртво раждане. За бебето най-важно е веднага след раждането да му се осигури проследяване на различни показатели. И това е от фундаментално значение за превенция на детски болести като ДЦП”, каза д-р Валентин Георгиев.
09.07.2023, 11:37 часа
4162 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha