Хиляди протестираха срещу насилието в Сърбия

Хиляди протестираха срещу насилието в Сърбия Хиляди сърби отново излязоха снощи в Белград и други сръбски градове да протестират срещу насилието, съобщават сръбските медии.
В сръбската столица, където се събраха около пет хиляди души, протестът беше десети поред, отбелязва в.“Данас“.
Част от опозицията в Сърбия започна ежеседмични протести след двете масови убийства в страната през май. Тогава в училище в Белград 13-годишно момче застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души. 
В Белград снощи протестът започна от парламента и приключи пред белградското полицейско управление, за да се изрази подкрепа на полицейските инспектори Душан Митич и Слободан Миленкович за ролята им по случая с откриването на насаждения с марихуана близо до Белград. Смята се, че собственикът на плантацията е бизнес партньор на брата на сръбския президент Александър Вучич, отбелязва ДПА.
Следващият протест е насрочен за 11 юли пред Специалния съд, когато инспектор Душан Митич би трябвало да продължи да свидетелства по случая.
Протестиращите отново призоваха за оставка на Вучич и на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич. Те обвиняват Вучич и таблоидите, които контролира, в създаване на климат на омраза и насилие.
Подобни протести имаше и в Нови Сад, Крагуевац и Валево.
В Белград по-малко хора от обикновено се включиха в протеста. Организаторите предполагаха, че това ще се случи и го обясняват с ваканционния сезон. Те очакват протестите отново да наберат сила през септември, отбелязва ДПА.
09.07.2023, 14:47 часа
250 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha