Вигенин: Защо трябва да търсим купувач за "Белене", можем да реализираме тази централа

Вигенин: Защо трябва да търсим купувач за "Белене", можем да реализираме тази централа "Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години как не може да се реализира проектът "Белене", как България трябва да ограничи руското влияние в енергетиката си, а това е руска централа с руски реактори. Сега се оказва, че в България не може, а в Украйна, която е във война с Русия, може".
Това каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, бивш министър на външните работи.
По думите му оборудването за АЕЦ "Белене" е купувано преди години на цена, която сега няма да е пазарна, а само ще възстанови похарчените пари тогава:
"Защо трябва да търсим купувач, при положение, че бихме могли да реализираме тази централа. Дори беше проведен референдум по тази тема. Зачеркването на "Белене" не е резултат от икономически анализ на ползите и вредите, а е чисто политически въпрос, който в годините десните правителства намираха начин да блокират. Казано направо - тази АЕЦ не се реализира поради политически, а не заради икономически съображения. За БСП това не е приемливо".
Кристиан Вигенин подчерта, че българският интерес включва подкрепа за Украйна, но без военната помощ:
"Говорят се едни неща - мир, диалог, но те не са подплатени с инициативи и действия. БСП е опозиция и няма инструментите, но президентът Румен Радев е президент на държава от ЕС, но не ми е известно да е предприел някаква инициатива в тази посока. ... Призивът за мир на БСП винаги е бил и към двете страни - и Украйна, и особено към Русия, която води война на украинска територия".
Според него, когато няма яснота какво включва помощта, която България ще предостави на Украйна, когато обществото е разделено и има съмнение, най-добрата политика е всичко да се сложи на масата и да има ясен график и намерения.
Като бягане пред вятъра Кристиан Вигенин определи приетата от парламента Декларация в подкрепа на бъдещо членство на Украйна в НАТО.
В коментар на проекта за Бюджет 2023, Вигенин коментира:
"Това, че социалните разходи не се орязват, означава, че се замразяват. ... Докато се борим за мир в Украйна, да помислим как можем да помогнем и на хората в България и как да има социален мир и у нас".
09.07.2023, 15:46 часа
402 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha