Терор на ТИР-ове и в Белослатинско, облекчават трафика със светофар

Терор на ТИР-ове и в Белослатинско, облекчават трафика със светофар Междуведомствена среща на терен се проведе вчера по инициатива на кмета на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков. 
Основната задача е създаването на най-добра организация на движението на тежкотоварни автомобили по път II-13, минаващ през територията на общината. 
По предложение на кмета и след изпратено становище от АПИ, за да се облекчи трафикът е необходимо изграждането на светофарна уредба и бетонови ограничители на път II -13 и път III -134, удължен тротоар по маршрута през село Търнак, както и ограничаване на движението на автомобили над 12 тона. 
От сектор “Пътна полиция” ще извършват контрол на автомобилите, които, заради ремонт на пътя Мездра - Ботевград, преминават през път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно. Разрешено е по второкласния път да преминават автомобили над 3,5 тона, както и преминаването им по път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно. 
Голяма част от тежкотоварните автомобили не спазват ограничението на скоростта в населеното място и това е реална предпоставка за възникване на пътно произшествие, категоричен е инж. Цветков. 
От пътната агенция са заявили положително становище за изграждането на светофарната уредба и ограничителните съоръжения, като ще се следи за прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура . 
С приетия на първо четене бюджет на държавата за 2023 г., е предвидено да бъдат сключени допълнителни споразумения за дофинансиране на обектите, които общините изпълняват чрез бюджета на МРРБ. 
От изплатени 241 млн. лв. за четвъртокласни пътища към 7 юли реално са усвоени около 36 млн. лв. или около 15%.
Предвижда се в общинските проекти до края на годината да се инвестират още 60 млн. лв. Местните власти ще получат допълнително финансиране, като занапред плащанията ще стават на база фактически разходи веднъж месечно или на тримесечие.
 
13.07.2023, 09:36 часа
1093 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha