Още 165 милиона души по света са минали под прага на бедността

Още 165 милиона души по света са минали под прага на бедността Още 165 милиона души по света са паднали под прага на бедността през последните години, се посочва в доклад на ООН, цитиран от ДПА.
Заради пандемията от КОВИД-19 и икономическите катаклизми от 2020 година дневните разполагаеми пари на засегнатите хора, са се понижили под прага от 3,65 долара, съобщи днес Програмата на ООН за развитие (UNDP).
"Този брой можеше и да е по-висок, ако по време на пандемията правителствата не бяха пристъпили към програми за социална сигурност и много пакети със стимули", каза шефът на организацията Ахим Щайнер. 
"Това бреме е станало непоносимо най-вече за страните с ниски доходи на населението", добави той. 
"Правителство, което вече не може да наема лекари и медицински сестри в болниците, не може да осигури лекарства за здравните центрове в селските райони, реално разрушава социалната инфраструктура на страната", подчерта Щайнер.
"Това се изразява в по-малко здравни услуги, по-малко образование, липса на мрежи за социално подпомагане, които биха могли да осигурят временно облекчение за хората, които не по собствена вина са се озовали в ситуация, в която буквално повече не могат да изхранват семействата си", добави експертът на ООН.
ООН предупреди в сряда, че 52 страни в света са в дългов капан, от който не могат да излязат без външна помощ.
През 2022 година световният държавен дълг е скочил до рекордните 92 трилиона долара, което е пет пъти повече, отколкото през 2000 година.
Цели 40 на сто от населението по света, или 3,3 милиарда души, живеят в страни, където лихвите по заемите надвишават разходите за здравеопазване или образование, обобщава ООН.
14.07.2023, 15:07 часа
265 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha