Украйна не планира да преговоря с Русия за реакторите от АЕЦ "Белене“

Украйна не планира да преговоря с Русия за реакторите от АЕЦ "Белене“ Украинската компания "Енергоатом" не планира да подписва никакви документи с Русия за евентуалното придобиване на два руски ядрени реактора от България.
По-рано украинският експерт Николай Щайнберг, главен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986-1987 г., каза пред агенция Укринформ, че продажбата на оборудване и компоненти за ядрени инсталации на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешение от директни производители, тоест Русия.
В резултат на това, в съответствие с международното право, трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Русия, България и Украйна.
„Противно на изявлението на Николай Щайнберг, Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия“, каза компанията в телеграм канала си. По информация на „Енергоатом“ при успешни преговори в София американската компания „Уестингхауз“ ще съдейства за поставянето на блоковете.
„В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от... (Русия) при поддръжката на споменатото оборудване“, добави компанията.
В началото на месеца, българският парламент възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.
15.07.2023, 13:47 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha