Извънредна ситуация край водопада "Скакля" във Врачанския балкан, спасители са в планината /снимки/

Извънредна ситуация край водопада "Скакля" във Врачанския балкан, спасители са в планината /снимки/ На 13 юли е проведена спасителна акция в труден терен в района на Вазовата екопътека във Врачанския балкан, съобщиха от ПСС Отряд Лакатник.
В 15:45 ч. в отряда постъпва сигнал за изгубени бедстващи туристи – момче и момиче, които са се отклонили от маркирана туристическа пътека при водопад "Скакля", Бов.
„След установяване на връзка с тях и GPS локализиране, дадохме инструкции и четирима спасители тръгнаха към мястото. Двамата в същото време, неследвайки дадените им инструкции да стоят на място и да изчакат спасителния екип, са предприели самостоятелни действия в опасен скален терен. Вследствие на това, момчето получава травма на долен крайник – по-късно установена от лекарите като счупване на две места.
Акцията се проведе в тежки условия – висока температура, трудно проходим терен. Оказахме първа помощ и транспорт до линейка в рамките на 6 часа.
Пострадалите нямаха планинска застраховка.
Отново отбелязваме нуждата от дрон към отрядния инвентар, което значително би улеснило нашата работа на терен.
Призоваваме туристите, в случай на бедствени ситуации, да изпълняват стриктно инструкциите на планинските спасители! Също така, напомняме за необходимостта от планинска застраховка!“, подчертаха спасителите.
16.07.2023, 17:13 часа
9854 1
Коментари

Вироглаво

16.07.2023, 20:10 часа
безумно нахакано поколение ! Всички са им длъжни ! Така са възпитани , обаче !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha