Само в BulNews! Откриха парче от паднал метеорит в лозята на изба „Боровица“ край Белоградчик /снимки/

Само в BulNews! Откриха парче от паднал метеорит в лозята на изба „Боровица“ край Белоградчик /снимки/ Парче от паднал метеорит е открито в лозов масив на винарска изба „Боровица“ край Белоградчик, научи ексклузивно агенция BulNews. 
Находката е намерена преди 12 години, но историята придобива актуалност след събитието от миналата седмица, когато метеорит падна в региона. Това показва, че Северозападна България и друг път е била сцена на подобни космически събития.
Завладяващата история за падналия метеорит разказа собственичката на винарска изба „Боровица“ Адриана Сребринова. Случката тя определи като небесно послание, а отломката се пази и до днес, като талисман. 
Парчето от метеорита е открито случайно. Преди 12 години служител на избата, работещ в лозовите масиви, загубил ключовете си. Извикан бил човек, който обходил с металдетектор района. Ключовете така и не били намерени, но за сметка на това уредът засякъл малко камъче, което реагирало на метал.
Черното на цвят парченце било с размери 33 на 25 мм, но било доста тежко за малкия си размер. Изпратено било за изследване в столицата, откъдето потвърдили предположението на откривателите му – че е част от метеорит. Подобни находки са открити и в още три населени места в региона, което показва, че са част от по-голям къс. Предполага се, че основното тяло е паднало в района на село Върба. 
Отломката е от смесен вид – камък и метал. Има съдържание на иридий, титан, както и други примеси. Парчетата от метеорити, които са само каменни, обикновено се продават на цена между 3 и 5 щатски долара за грам, докато тези с метали струват повече - около 6-8 долара за грам. 
Адриана Сребринова и екипът ѝ обаче никога не са се интересували от материалната стойност на находката - за тях тя има много по-важен смисъл. Метеоритът е намерен точно в масив, засаден с пино ноар 777. Това е изключително рядък и благороден сорт и именно през същата година избата започнала да го предлага на своите клиенти. До ден днешен виното от този сорт е сред любимите за ценителите, а създателите му смятат, че принос за това има и неговият галактически кръстник. След падането на метеорита, сортът пино ноар 777 започнал да се произвежда под името „Vox Dei“ или „Глас Божи“. 
„Повечето от нашите вина са получили имената си вследствие на реални случки и събития. Надяваме се, че хората успяват да доловят тази енергия, която им предаваме, както чрез вината, така и чрез нашите истории“, каза Сребринова. 
До ден днешен всички посетители на винарска изба „Боровица“ могат да видят метеорита и дори да го подържат в ръка. Стопаните вярват, че посланието от космоса им е донесло късмет и за тях сантименталната стойност е в пъти по-голяма от материалната. 
Винарска изба „Боровица“ край Белоградчик е стара, но е била прекратила дейността си и е била в окаяно състояние. Благодарение на усилията на Адриана Сребринова и нейният съдружник Оги Цветанов, тя била възродена „като феникс“ и до ден днешен радва всички ценители на гроздовия еликсир.
26.07.2023, 08:50 часа
4717 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha