Видин се включва в протеста заради нападнатото с макетен нож момиче

Видин се включва в протеста заради нападнатото с макетен нож момиче Видин ще се включи в националния протест в подкрепа на момичето, пострадало при зверското нападение с макетно ножче в Стара Загора. Мирният протест се организира в цялата страна, с исканията за промени в закона. 
Случаят с нападението е от края на юни, но стана публично известен в края на миналата седмица. За нападението е обвинен бившият приятел на пострадалата, който е пуснат на свобода. Според първоначалното решение на съда множеството порезни рани с макетен нож по цялото тяло на младата жена, счупеният нос и обръснатата глава са лека телесна повреда. 
По-късно стана ясно, че 26-годишният Георги Николаев, сочен като нападател на момичето, е изпращал в мобилно приложение към жертвата закани за убийство два дни преди инцидента, заради което е повторно задържан. 
Несъгласието си с определението "лека телесна повреда" изразява Камелия Илиева от Видин, която създава преди по-мако от 24 часа събитие в социалните мрежи, на което, по думите й, се отзовават много хора.
"Никога досега не съм правила събитие във Фейсбук, но този път си заслужава. Дойде ми и идеята за тениски със щампа отпред "Нито една повече", а отзад "Аз не съм жертва". Трябва да бъдем съпричастни с това, което се случва и да не си затваряме очите... Ще настояваме за промени в закона за домашното насилие и за това институциите да си вършат работата както трябва, а не да наричат това нещо "лека телесна повреда", при положение, че това момиче е белязано за цял живот", обясни Камелия Илиева.
С Камелия се свързва Марта Абушинова, която легализира протеста във Видин.
"Не съм организирала кой знае какво, просто написах една публикация. После видях, че вече има събитие за Видин... Свързах се с момичето, което е направило събитието и й казах, че вече съм подала официално уведомление в полицията и в Общината... Трябва и ние да се включим, цяла България се е вдигнала и ние също трябва. Всеки път, когато има подобен случай, на мен ми става много мъчно и каквото можем- трябва да направим, дори това да е само подкрепа на крак в определен час. Трябва да има някаква промяна. Не може нещо толкова зверско да бъде определено като "лека телесна повреда". Това е подигравка. Трябва да има толкова сурови наказания, че хората да не се осмеляват да направят такива неща. Необходима е реформа"- каза Абушинова пред БНР.
Демонстрацията във Видин ще започне в 18:00 часа пред Съдебната палата във Видин. Гражданите ще настояват за справедливи наказания за насилниците и подкрепа на жертвите от домашно насилие.
31.07.2023, 15:52 часа
692 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha