Община Враца откри изграденият по проект фронт-офис и проведе встъпителна пресконференция /снимки/

Община Враца откри изграденият по проект фронт-офис и проведе встъпителна пресконференция /снимки/ Във връзка с изпълнение на Дейност 1 по проект BG05SFPR002-2.002-0116 „Укрепване на общинския капацитет в Община Враца”, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, Процедура: BG05SFPR002-2.002 “Укрепване на общинския капацитет” на 31.07.2023 г. от 10:00 часа, кметът на Община Враца Калин Каменов и заместник-кметът Александър Владимиров на специална церемония откриха изградения по проекта фронт-офис. На откриването бе отслужен водосвет за здраве и благополучие от отец Аспарух.
След церемонията бе проведена и встъпителната пресконференция по проекта.
Основната цел е оказване на подкрепа за реформирането на системата на социалните услуги и улесняването на преходите към новите механизми на територията на община Враца, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет. Предоставянето на интегрирана подкрепа на Община Враца в изпълнението на правомощията й по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП) ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението на община Враца. 
Специфични цели: 
1. Повишаване на знанията, уменията и компетентностите на представителите на целевата група за улесняване на преходите към новите механизми; 
2. Осигуряване на по-ефективен, ефикасен и качествен достъп до социални услуги на потребителите, отговарящи на индивидуалните им потребности; 
3. Насърчаване на интегрирания подход при осигуряването на подкрепа на лицата. 
Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.
Общата стойност на проекта е 340 202.00 лева.
Една от основните дейности, включени в проекта, е обособяването на открития фронт-офис - в помещение - собственост на Община Враца, находящо се на административен адрес: ул. "Петропавловска" № 43, с цел осигуряването на подходяща работна среда за наетите по проекта служители и по-голяма достъпност за нуждаещите се граждани. Стойността на извършените строително-монтажни работи е 32820,42 лв.
Работното време на фронт-офиса е от понеделник до петък – от 08:00 до 17:00 часа.
За обезпечаване на дейностите по проекта са наети 2- ма нови служители на длъжност сътрудник "Социални дейности" и са ангажирани допълнително още 11 настоящи служители на Община Враца.
В рамките на проекта ще бъдат проведени разяснително-информационни кампании за личната помощ и социалните услуги и повишаване обществената информираност относно липсата на достъпност за хора с увреждания и ще се увеличи осведомеността на гражданите и потребителите в сферата на предоставяните от Община Враца социални услуги. 
Реализирането на проекта "Укрепване на общинския капацитет в Община Враца" ще допринесе за решаване на идентифицираните проблеми и задоволяване на нуждите на целевата група. Подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа до социални услуги в общността, в подкрепа за социално включване на деца и лица, в т.ч. на лица с увреждания. За укрепване и повишаване на общинския капацитет, лицата от целевата група ще бъдат включени в обучения и супервизии по проекта за изпълнение на правомощията на Община Враца по ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването от общината за ползване на социални услуги.
01.08.2023, 12:36 часа
1778 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha