Обсъдиха проблемите на педиатричното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, ситуацията е критична /снимки/

Обсъдиха проблемите на педиатричното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, ситуацията е критична /снимки/ Обсъдиха проблемите, които има детското отделение на многопрофилната болница „Христо Ботев“ във Враца, видя репортер на агенция BulNews.
На заседание, което се проведе по-рано днес в сградата на областната администрация, изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Кети Ценова запозна акционерите със затрудненията, които се наблюдават.
Единият проблем е ниското възнаграждение, което лекарите получават, а другият - невъзможността медицинските специалисти да ползват платения си годишен отпуск заради липсата на техни заместници, за което медията ни писа преди седмица.

Първо в BulNews: Масови оставки на педиатри от врачанската болница, има опасност да затворят детското отделение

На заседанието областният управител на Враца Надя Донкинска поиска от присъстващите да дадат предложения, които да помогнат педиатричното отделение да не бъде затворено и да продължи работа. То е от съществено значение за цялата област, тъй като именно във врачанската болница биват изпращани деца в по-тежко състояния от други лечебни заведения в общините.
Както вече писахме, вследствие на COVID-кризата, много от лекарите са натрупали голяма отпуска, която обаче нямат възможност да ползват, тъй като няма кой да ги замести, като дори е имало предложение отделението да бъде затворено за две седмици през август, за да може персоналът да излезе в заслужена почивка.
Сред предложенията, които бяха дадени на днешната среща, бе лекарите, работещи там, да бъдат заместени от свои колеги. Масово от предложените обаче отказват да го направят, тъй като на практика те трябва да работят повече за същото заплащане, което дори към момента не оправдава труда им - около 1400 лева.
„Субсидията от Министерството на здравеопазването е недостатъчна и не покрива дори работните заплати“, заяви д-р Кети Ценова. Тя подчерта, че за година задълженията на лечебното заведение от малко над 18 млн. лв. са се стопили до близо 17, като няма запори и неизплатени заплати. Над 2 млн. лв. пък се дължат за неизползвани и неизплатени отпуски на работещите.
Директорът на ЦСМП-Враца - педиатърът д-р Галина Лещарска, се обяви срещу решението от другата седмица отделението да преустанови дейност. Тя обърна внимание къде ще карат деца в тежко състояние и пострадали в катастрофи.
За да не се затвори педиатричното отделение е било предложено обединението му с неонатологичното. Неонатолозите обаче също са заплашили с напускане. Водени са разговори и с лекари от други населени места, да поемат смени в отделението, което също е без резултат. В печелившите отделения на болницата също искат по-високи възнаграждения, а за ситуацията е уведомен министърът на здравеопазването, който обаче в момента е в отпуск. 
В края на заседанието областният управител на Враца Надя Донкинска заяви, че ще настоява за среща с представители на държавата още през следващата седмица, за да може час по-скоро да се вземе решение за ситуацията в педиатричното отделение и да не се налага то да затваря врати. 
04.08.2023, 13:02 часа
4059 1
Коментари

Идея

04.08.2023, 17:28 часа
За лекари не знам от къде ще дойдат, но за друг персонал може да вземете размбирачите от фейс групата "Кажи на кмета на Враца" и "Всички мами от Враца" и още много други подобни. Ще оправят работата.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha