Русия потвърди, че иска само анексираните области в Украйна

Русия потвърди, че иска само анексираните области в Украйна Русия се стреми да контролира единствено областите, които обяви за анексирани в Украйна миналата година и които вече са "записани в конституцията".
Това казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран в обширна статия на "Ню Йорк таймс" за отношението на Русия и руснаците към войната в Украйна.
В същия разговор прессекретарят на руското президентство изразява очакване над 90% от хората да гласуват за преизбирането на държавния глава Владимир Путин и дава да се разбере, че при такива проценти вотът е "не точно демокрация".

"Да контролираме цялата земя"
Не се уточнява кога е проведен разговорът, но вече 10 месеца откакто обяви за анексирани Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, Русия контролира само части от тях, макар целите да са в конституцията ѝ. Украинската контраофанзива е съсредоточена в направления основно в Донецка и Запорожка.
"Искаме само да контролираме цялата земя, която е написана в нашата конституция като наша", казва Песков пред кореспондента на "Ню Йорк таймс" Роджър Коен.
За разлика от други моменти от публикацията Песков не оспорва цитатите за украинските територии и според ТАСС нарича всичко казано по темата за тях "лично мнение".
Крим не се споменава, но Русия смята, че контролът ѝ върху него е консолидиран, тъй като го обяви за анексиран през 2014 г., независимо от зачестилите атаки на Украйна това лято. Песков казва и че засега няма основание да бъде подписвано каквото и да било споразумение за край на конфликта, а Русия смята да продължи със "спецоперацията" си. Преди месеци той каза, че положението на говорещите руски в Източна и Южна Украйна в контролираните от Киев части остава причина да бъде продължена "спецоперацията" (както Москва нарича войната).

"Ще преизберат Путин с 90%"
Друг цитат от Песков, който предизвика негодуванието на Кремъл, бе за очакването руският президент Владимир Путин да бъде преизбран с 90 на сто от гласовете.
Роджър Коен, прекарал по собствените му уверения около месец в Русия и публикувал и репортаж от Белгородска област, пише, че несъмнено се очаква Путин да използва идеологическото втвърдяване срещу инакомислещите (а това включва и ЛГБТ ценностите) и войната преди следващите президентски избори през март 2024 г. "Преизбирането му, почти неизбежно, би било за шестгодишен мандат, който може да поднови (през 2020 г. мандатите му бяха "занулени" с конституционни поправки и той може да заема поста до 2036 г.)." По темата Песков е цитиран с думите:
07.08.2023, 15:09 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha