Руската рубла стана една от трите най-слаби валути в света

Руската рубла стана една от трите най-слаби валути в света Руската рубла продължава да поевтинява и се срина до едни от най-ниските си нива от началото на войната в Украйна. Курсът на долара на Московската борса се повиши до 99 рубли, е на еврото - до 109 рубли. Това се случи за първи път от 25 март 2022 г., но спадът е трайна тенденция от шест месеца насам, което нареди рублата в топ 3 на най-слабите валути в света. Само турската лира и аржентинското песо са поевтинявали повече, пише Bloomberg.
Сривът на рублата вбеси даже руските пропагандатори като Владимир Соловьов.
Слабата рубла обаче е в помощ на руската икономика, защото ще увеличи инфлацията и ще помогне за напълването на бюджета, страдащ от 40% срив на доходите от нефт и газ.
Място за оптимизъм обаче очевидно няма, тъй като дори инвеститорите от т.нар. приятелски на Русия страни са започнали ударно да разпродават акциите на руските компании. По данни на Централната банка на Русия през юли те са продали руски акции за 10.4 млрд. рубли, което е рекорд от началото на войната в Украйна. В резултат чужденците от "приятелските" държави са се освободили от повече акции, отколкото всички останали категории участници в търговете взети заедно. Основните купувачи са нефинансови организации, които със собствени средства са купили ценни книжа за  9.3 млрд. рубли. Останалите са физически лица.
В момента руската икономика преживява "валутен глад", тъй като доходите от експорт падат, външната търговия е деградирала до бартерни схеми в рубли, а изтичането на капитали набира обороти, пише Moscow Times. По данни на ЦБ на Русия страната все  още получава от експорт над 30 млрд. долара всеки месец, но 40% от сделките са в рубли, а още 1/3 - в юани, които веднага се връщат обратно в Китай за заплащане на импорта. като резултат крупните износители продават на борсата средно едва по  $300-350 млн. на ден, което е с 60% по-малко, отколкото преди година ($6.9 млрд. през юли 2023 г. срещу $17.2 млрд. година по-рано).
"Ако се изклучат "схемите в рубли", руската икономика за първи път през XXI век живее с дефицит в търговския баланс: през юни отрицателното салдо бе минус $0.1 млрд. Притокът на валута на пазара от външната търговия на практика се нулира", обяснява Егор Сусин, управляващ директор на Private Banking. 
От началото на годината курсът на долара в Русия се увеличи с 40% и ЦБ, която през юли твърдеше, че не вижда рискове за финансовата стабилност, на 9 август обяви, че прекратява покупката на валута на пазара до края на годината.
12.08.2023, 10:44 часа
371 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha