Френският посланик у нас: Бях приятно изненадан от мобилизацията на българите срещу домашното насилие

Френският посланик у нас: Бях приятно изненадан от мобилизацията на българите срещу домашното насилие На всеки три дни една жена във Франция губи живота си заради домашно насилие. Данните са на френското правителството, а държавата влага милиони евро годишно, за да се бори с този проблем.
Нова телевизия се срещна с Негово превъзходителство посланика на Франция в България  Жоел Мейер.
"Аз бях много приятно изненадан от тази силна мобилизация на българското общество, от колективното осъзнаване на един такъв ужасен акт на насилие. Цялото общество, а и не само то - професионалисти, съдии, полицаи и политици се мобилизираха и в понеделник видяхме, че те се събраха в парламента, за да приемат необходимите промени", заяви той.
"Домашното насилие не е български феномен", поясни Мейер и добави: "Във Франция също се сблъскваме с подобни явления и още при встъпването си в длъжност, преди около 7 години, президентът Емануел Макрон пое задължението да се бори срещу домашното насилие. Въпросът е многопластов. На първо място той е юридически. И се касае до това да бъдат увеличени наказанията за извършителите. Но има и мерки, които са насочени към самите жертви – те да бъдат предразположени да говорят, да бъде създадено доверие, за да споделят случилото се. И третият момент е свързан с обучението. Обучението на първо място на полицаите, които приемат тези жертви, които трябва да проведат разпита с тях, които трябва да разберат кои са точните обстоятелства на случилото се. Много е важно мерките да не само срещу извършителите, но и в подкрепа на жертвите. Всички сме засегнати от домашното насилие. Това е въпрос, който ни връща още към първите години в училище. Естествено имаме още много да направим, но най-важното е този проблем да бъде осъзнат на колективно ниво, така че случаите да не се повтарят".
12.08.2023, 12:31 часа
285 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha