Започна Празникът на малината в Берковица

Започна Празникът на малината в Берковица Започна Празникът на малината в Берковица, научи BulNews.
Събитието е традиционно за града под Ком и се провежда в сърцето на Берковския Балкан - на поляните пред хижа "Ком" нова в местността "Горна кория". От вчера до утре - 13 август, се събират туристи ветерани от Берковица и цялата страна, за да почетат емблематичния горски плод, възпят от Вазов.
Празникът се провежда за 31 път и е поклон пред природата, планината и малините – символите на Берковица. Винаги се провежда през втората седмица на месец август, когато дивите горски плодове са узрели и се намират в изобилие в Берковския Балкан. Събитието се организира от Клуба на туристите ветерани в Берковица и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Берковица.
Снощи с лагерен огън и програма с участието на духов оркестър "Здравец"- Берковица и певческа група към Клуба на туристите ветерани бе дадено начало на празничните дни.
Днес от 8 часа са се били организирали туристически походи с различна степен на трудност - до връх Ком, до Щърковица и до старата хижа "Ком". От 19.00 ч. отново ще има музикална програма в салона на хижа "Ком"– нова.
13 август 2023 година (неделя) е ден за кратки разходки и отпътуване от трите хижи в Берковския Балкан. 
Отбелязването на празника е и в чест на народния поет Иван Вазов, който се смята за родоначалник на туристическото движение в Берковица. Той е и автор на емблематичната поема "Малинарка", превърната по-късно в песен и станала негласен химн на Берковица. 
12.08.2023, 16:29 часа
721 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha