Тодор Тагарев: Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО

Тодор Тагарев: Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а значението и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки изминал ден, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. 
През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина басейнът стана свидетел на първата от 78 години мащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. Заради променената ситуация, алиансът в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като приоритет, защото то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона, допълни Тагарев.
По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и налага както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.
13.08.2023, 13:32 часа
279 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha