Стоянов: Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на контрол, довела до смъртта на шестима полицаи

Стоянов: Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на контрол, довела до смъртта на шестима полицаи "Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод поисканата оставка на Петър Тодоров.
По-рано премиерът Николай Денков обяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяната му. 
"В резултат на неосъществен контол и адекватни действия от страна на главния секретар - в периода 2021 г. до 31 май 2023 г. - се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността, както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост", посочи още той. 
Друг основен авгумент за смяната на Тодоров е случаят с Ангел Христов: "Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България". 
Стоянов припомни и случаят с убития в Цалапица Димитър Малинов. 
"Въпреки че още в деня на изчезването е известно, че Малинов е търсен от извършителя на престъплението, служителите на РУ Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Рангел Бизюрев и се ограничават единствено до формалното обявяване на изчезналия за общодържавно издирване. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителя на убийството да напусне страната", заяви Стоянов.
"Посочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на неговите правомощия", каза вътрешният министър. 
Стоянов изрази надежда, че президентът Румен Радев ще приеме аргументите на кабинета.
Той коментира и убийството на Алексей Петров, като посочи, че все още няма заподозрян по случая. 
„Текат оперативно-издирвателни мероприятия. Има множество установени факти и обстоятелства, които следва да бъдат щателно проверени“, уточни Стоянов. Той увери, че по случая работи голям екип от криминалисти, който е в тесен синхрон с наблюдаващия прокурор. „Всички версии са възможни и ние работим по тях“, каза още министърът. 
Калин Стоянов подчерта, че не се е познавал и срещал с жертвата на убийството. 
23.08.2023, 15:18 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha