Арестуваха германски бизнесмен за износ на оръжие за Русия

Арестуваха германски бизнесмен за износ на оръжие за Русия Бившият ръководител на германски производител на прецизни инструменти е арестуван по подозрение, че е предоставял забранени стоки с двойна употреба на руската оръжейна индустрия, съобщи главният прокурор на Германия в четвъртък.
Мъжът, посочен само като Ули С., е заподозрян в подписването на три договора с руски производител на оръжие през 2015 г. за доставка на шест машинни инструменти, използвани от руската компания в производството на снайпериски оръжия, се казва в изявление на прокурора.
По този начин Ули С. заобиколи санкциите, наложени след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., които забраняват износа на стоки с двойна употреба за Русия, се добавя в изявлението.
Машините са доставени с помощта на трети страни през Швейцария, а в един случай през Литва, се казва в съобщението. Обемът на поръчката за продажба на машините е била около 2 милиона евро (2,17 милиона долара).
Компанията е участвала и в обучението на служители на руския оръжеен производител за работа с инструментите през 2016 г., се казва в изявлението на главния прокурор.
Заподозряният е бил задържан във Франция на 10 август с европейска заповед за арест и е бил прехвърлен в германския арест на летището във Франкфурт на 22 август.
24.08.2023, 16:46 часа
506 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha