Над 600 огнеборци потушават три големи горски пожара в Гърция

Над 600 огнеборци потушават три големи горски пожара в Гърция Над 600 пожарникари, включително подкрепления от няколко европейски страни, подпомагани от флота от водоразпръскващи самолети и хеликоптери, се борят с три големи горски пожара в Гърция днес, два от които бушуват от няколко дни, съобщава Асошиейтед прес.
Голям пожар в североизточните райони Еврос и Александруполис, който се смята, че е отнел живота на 20 души, гори за девети пореден ден. Пожарът, един от най-големите единични горски пожари, регистрирани някога в страна от Европейския съюз, унищожи огромни горски масиви и опожари домове в покрайнините на град Александруполис. Днес 295 пожарникари, седем самолета и пет хеликоптера се борят с него.
Огънят е изпепелил 77 000 хектара (770 квадратни километра) площ и е имал 120 активни огнища, съобщи днес Службата на ЕС за управление на извънредни ситуации "Коперник", която използва сателитни изображения, за да предостави картографски данни.
В северозападните покрайнини на гръцката столица Атина от няколко дни гори друг голям пожар, който изпепели къщи и се разпространи в националния парк на планината Парнита - една от последните зелени зони край Атина. От пожарната служба съобщиха, че 260 пожарникари, един самолет и три хеликоптера се опитват да овладеят пламъците.
Трети голям горски пожар започна вчера на цикладския остров Андрос и днес все още гори неконтролируемо. 73 пожарникари, два самолета и два хеликоптера потушават огнената стихия. Предполага се, че е предизвикана от мълния.
27.08.2023, 16:30 часа
434 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha