Внимание! Здравните власти установиха врачанин, заразен със СПИН

Внимание! Здравните власти установиха врачанин, заразен със СПИН Жител на област Враца се е заразил със СПИН, научи агенция BulNews. Тревожната новина беше обявена в седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция. 
Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване, причинено от вируса ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за инфекции и тумори.
ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това може да стане пo полов път, чрез кръвопреливане, при употреба на замърсени игли, при бременност, раждане или кърмене.
Все още не съществува ваксина или лекарство, което напълно да излекува носителя на вируса. Съществуват обаче терапии, като антиретровирусната, които могат да забавят развитието на болестта. Тя намалява смъртността, като при консистентно приемане на лекарствата, пациентът може да очаква дълъг и пълноценен живот, като средната му продължителност може да достигне тази на здрав човек. В България антиретровирусната терапия е безплатна, независимо дали заболелият е осигурен или не.
126 са случаите на заразни заболявания за изминалата седмица в област Враца, сочат още данните на РЗИ. От тях 121 са на коронавирус. Останалите заразни болести, които повалят врачани, са туберкулоза и ротавирусна инфекция. От тях са се заразили по двама жители на областта. 
29.08.2023, 08:50 часа
5728 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha