Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства

Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства Властите в България трябва да създадат правна рамка, уреждаща отношенията на семействата на еднополовите двойки. За целта може да се въведе различна от брака форма за признаване на всички семейства, които не са сключили брак.
Това се разбира от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Коилова и Бабулкова" срещу България, съобщиха от ЛГБТИ организация "Действие".
Делото е водено от адвокат Деница Любенова, а повод за него е отказът на българските власти да признаят сключен през 2016 г. във Великобритания брак между две жени (Лилия Бабулкова и Дарина Коилова) с българско гражданство.
Съдът постановява, че при липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство, като партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство.
Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи. Жалбоподателките имат особен интерес да получат възможност да регистрират съюза си, за да бъдат техните отношения законно признати и защитени без ненужни пречки - под формата на основни права, отнасящи се до всяка двойка в стабилна връзка, се разбира от решението на съда, цитирано в прессъобщението.
Според съда в Страсбург България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот.
От организация "Действие" отбелязват, че решението е ключово и фундаментално за развитието на българското законодателство в сферата на равенството и ЛГБТИ правата.
"Множество двойки в България се намират в правен вакуум, защото от едната страна на границата са съпрузи, а от другата страна - на територията на Република България - нямат никаква правна връзка", уточняват от организацията.
Лилия Бабулкова и Дарина Коилова искат от общинските власти в София бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столична община, район "Люлин", постанови отказ да регистрира брака. Двете завеждат дело пред Административен съд - София-град. който потвърждава отказа. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд през 2019 г.
Освен дело за признаване на брака им, Бабулкова и Коилова водят и дело за смяна на фамилията на Дарина, като делото е висящо пред Софийския градски съд.
05.09.2023, 13:57 часа
269 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha