Размяна на обиди измести дебата за по-лесното провеждане на референдум

Размяна на обиди измести дебата за по-лесното провеждане на референдум "Възраждане" не успя да прокара по-лесното провеждане на референдуми чрез промени в закона. Само 67 народни представители предложиха законопроекта им, като помощ дойде от 21 души от БСП и 10 от ИТН. 57 от ГЕРБ се въздържаха, масово това направиха и ПП-ДБ, от тях обаче имаше и 6 против, ДПС също бе против закона, Така окончателно 20 бяха против, а 100 се въздържаха.
Промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от "Възраждане", предвиждаха всяка парламентарна група, независимо от големината си, да може да предлага провеждане на референдум. Сега това може да стане с подписите на най-малко една пета от състава на парламента. Те настояваха и за кардинално намаляване на необходимите подписи за внасянето на подобно искане - от 200 000 на 50 хил. в текстовете имаше и премахване на долния праг за признаване на един референдум за валиден и премахване на ограниченията за темите, по които може да се прави допитване. Още в началото на дискусията и "Възраждане", и БСП припомниха как само преди няколко месеца мнозинството пренебрегна над 400 хил. подписа, събрани от хората на Костя за запазване на българския лев.
Крайната дестинация на тези инициативи е изваждането на България от ЕС, смята Явор Божанков от ПП-ДБ. Законодателните текстове били с лошо качество, категоричен бе той. И попита какво би станало ако всеки популист в България тръгнел да прави референдум. Съпартиецът му Настимир Ананиев пък отчете като позитивна идеята за местни референдуми, но видя "чист популизъм" в текстовете на "Възраждане". Въпреки намеренията на ПП-ДБ за промени в конституцията, той използва точно нея и съществуващите закони, за да обясни, че вече било разписано как да протичат допитванията. Според него хората казвали мнението си на избори. 
13.09.2023, 13:21 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha