България строи база на НАТО за над 100 млн. лева

България строи база на НАТО за над 100 млн. лева Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол, които се планира да бъдат изградени за многонационалната бойна група на НАТО. Това каза военният министър Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по отбрана в парламента. Засега в бюджета е заложена сума за проектиране. Очаква се част от средствата да бъдат осигурени от НАТО. Базите ще бъдат построени в с. Безмер и с. Кабиле.
"Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура", обясни Тагарев във връзка с въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в региона, както и техните протести и подписката срещу разполагането на силите на НАТО.
Министърът заяви, че според военните експерти регионът на с. Безмер и с. Кабиле е подходящ, "тъй като се търси място с възможност за учебна бойна подготовка и летища или поне едно летище. Добре е да има достъп до море, макар да не е задължително. До момента това е намерението на Министерството на отбраната", обясни Тагарев. И подчерта, че все още няма окончателно решение на министерството за построяването на "малкия град" за силите на НАТО, но и че "не можем да отлагаме дълго време".
Тъй като се очаква базите да са готови до 2025 г., министърът заяви, че ако войната в Украйна е приключила, "тогава ще имаме нови казарми, защото в българската армия казарми не са строени от поне 40 години".
Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви днес сутринта в кулоарите на парламента, че плановете за разполагането на базата на НАТО у нас са започнали по времето на правителството на Кирил Петков и са минали през служебните кабинети. По повод протестите в ямболско Гаджев обясни, че на хората там не им е обяснено, че това е "от ползва за страната ни и сигурността ни". И допълни, че е възможно бойната група да нарасне до бригада. "Нека видим какви са крайните разчети, според мен се бавим, защото проектирането (на базата, бел. ред.) не е започнало", заяви депутатът. 
14.09.2023, 13:30 часа
487 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha