Откриха паметен знак на патрона на библиотеката в Монтана Гео Милев

Откриха паметен знак на патрона на библиотеката в Монтана Гео Милев Паметен знак - барелеф на Гео Милев вече ще посреща читателите на библиотеката в Монтана.
„За 30 години живот Гео Милев е ученик и учител, пътешественик и преводач, поет, публицист, редактор, театрален деец и критик, издател. Той и до днес остава неповторим и неподражаем в българската литература", каза в словото си директорката Анелия Иванова. През 1978 година библиотеката в Монтана приема за патрон Гео Милев.
"В навечерието на 75-годишнината да имаме паметен знак. Успяхме с помощта на Община Монтана. Читателите, посещавайки ежедневно библиотеката, да поглеждат вдясно от вратата и да ги вълнува присъствието на паметния знак на Гео Милев", добави Иванова.
Кметът на Монтана Златко Живков благодари на работещите в библиотеката.
"Днешният повод е един хубав знак за огромната част от вас, които сте хора на писмото, които сте хора духовни и които работите в едно поле, което е необходимо, за да я има народната свяст. Трябва да пазим нашата идентичност, усилията си заслужават."
Откриването на паметния знак се случва 100 години след Септемврийското въстание, увековеченото от Гео Милев в поемата „Септември".
Авторът на барелефа Теодоси Антонов е изписал „Човешкият живот ще бъде един безконечен възход – нагоре, нагоре!"
"Фактът, че Гео Милев се наложи и устоя на всичките превратности, говори за две неща - за неговата гениалност и мъдрост и за мъдростта на десните сили в Монтана, които успяха да го съхранят като патрон. Той отдавна ми е любим образ във всяко едно отношение", обясни Теодоси Антонов.
14.09.2023, 17:30 часа
530 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha