Поздрав от Иван Лазаров към жителите и гостите на Вършец по случай празника

Поздрав от Иван Лазаров към жителите и гостите на Вършец по случай празника Уважаеми жители на община Вършец, 
Светла и поучителна е днешната дата – денят на обявяването на Независимостта на България от Османската империя. 
Светла, защото България заслужено извоюва равностойно място сред европейските нации и става отново царство. Поучително, защото, направеното от българските политици тогава, може да е пример и днес как се отстояват националните интереси. 
На 22-ри септември 1908 г. българският министър-председател Александър Малинов написва манифест за обявяване на пълната самостоятелност на българското княжество, подписан от княз Фердинанд. Крачка логична и справедлива, която слага същинския край на освободителното дело през Възраждането. Обявяването на Независимостта през 1908 г. слага реалното начало на модерната ни държавност и увенчава с успех усилията на поколения родолюбци. 
И най-важният урок – че, когато сме обединени и единни, можем без чужда помощ да имаме успехи -  благодарение на самочувствието и увереността на българския народ, благодарение на добрата българска дипломация, в името на това България да гради сама своето бъдеще.
Наш пример трябва да са онези големи политически лидери, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти! Които продължиха делото на загиналите в освободителните борби и отвоюваха свободата и независимостта на нашата Родина.
На 22 септември през 1908 година, при изключително тържествена обстановка в историческата църква "Св. Четиридесет мъченици" на старопрестолния Царевец е обявена независимостта на България!
Пожелавам на Вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем достойни наследници на нашите деди, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, да имаме и днес дипломатическите умения, за да издигаме авторитета на България всеки ден, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. Мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Инж. Иван Лазаров 
Кмет на Община Вършец
22.09.2023, 13:23 часа
601 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha