Политолог: Вотът на недоверие има по-голяма връзка с изборите, отколкото да бъде успешен

Политолог: Вотът на недоверие има по-голяма връзка с изборите, отколкото да бъде успешен Вотът на недоверие трябва да бъде четен основно в контекста на предизборната кампания, защото и за участниците в него е ясно, че той по-скоро е обречен и няма да бъде успешен. Това каза политологът д-р Теодора Йовчева.
"Трябва да бъде разгледан неговият мотив. Тежкото състояние, в което се намира БСП, влизайки в тази кампания за местни избори, е един от факторите за подкрепа на такъв вот. "Възраждане" също иска да покаже мускули преди вота. Логично е темата да е "Енергетика", защото такива са протестите към този момент, а те наистина са сериозни и не бива да се подценяват. Внасянето на този вот на недоверие има много по-голяма връзка с предизборната кампания за местния вот, отколкото реален шанс да бъде успешен", обясни тя.
"Макар и да има трудности в правителството, последните изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бяха, че той няма да е човекът, който ще събори това правителство. Не мисля, че от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" също са давали такива изявления. Така че основните участници, които подкрепят кабинета са повече от тези, които биха подкрепили вота“, отчете политологът.
"Отношенията в "некоалицията" са обтегнати още със самото ѝ създаване. Самият факт, че търсим езикови форми, с които да определим това съвместно сътрудничество в изпълнителната власт показва, че наистина ситуацията е необикновена и че отношенията изобщо не са гладки. Но според мен непрестижността към момента да се отиде на нови избори е основният елемент, който крепи "некоалицията" и може би неготовността на някои от субектите да отидат на избори на национално ниво", смята д-р Йовчева.
Що се отнася до активността на депутата от ДПС Делян Пеевски в последно време, тя открои две линии: "Едната е имиджова – вероятно се търси подобряване на имиджа, който в последните години беше особено неблагоприятен медийно за г-н Пеевски. Моментът е благоприятен за тези цели. Има и втора линия, тя е свързана с вътрешнопартийната динамика в ДПС. Наскоро пред репортери съвсем мимоходом г-н Пеевски потвърди, че вече е станал член на ДПС, досега той винаги беше кандидат за народен представител от гражданската квота. Това е интересен момент, като се има предвид, че всъщност на преговорите с протестиращите редом до Рамадан Аталай, който може би е най-силно представеният по темата "Енергетика" от ДПС, беше Делян Пеевски, а не, например, Йордан Цонев, който е председател на Бюджетната комисия и би било логично да има място на тези преговори. От друга страна – похвалата от страна на Илхан Кючюк към Пеевски, също е аргумент в посока на това, че г-н Пеевски става все по-значим в ДПС. Това са моменти, които трябва да бъдат отчетени, макар и да е много трудно да се анализира тази партия, защото тя е сериозно затворена. Вероятно става въпрос за необходимост от намиране на нови лица в ДПС, които в някакъв момент може и да заемат други постове", коментира още д-р Теодора Йовчева.
Според нея кризата с енергетиците и миньорите към момента изглежда, че е прескочена. Тя обаче предупреди: "Това правителство има потенциала да бъде разклатено от всичко – както от участниците в него, така и от външни фактори".
07.10.2023, 15:14 часа
534 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha