Много българи бягат от Израел, но са блокирани на летището в Тел Авив заради отменените полети

Много българи бягат от Израел, но са блокирани на летището в Тел Авив заради отменените полети Група от около 50 българи е блокирана на летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Не е ясно кога сънародниците ни ще могат да се завърнат у нас, тъй като полетите към момента са отменени заради войната, която днес избухна между "Хамас" и еврейската държава.
Николай Велинов е част от група за поклонически туризъм. Днес е трябвало да се приберат в България. Около 5 сутринта обаче започнали първите обстрели, предаде БНТ.
"Видяхме как се изстрелват в небето. От самите ракети остава пушек, който се вижда в небето. Чуваше се и шума на изстрелването. По това разбрахме, че нещо се случва", разказа той.
"Имаше напрежение предишните дни. Изникна някакъв конфликт мисля, че някакви двама души от Палестина бяха убити нещо такова гледахме по новините. След това се мина един ден. Имаше и обстрели около хотела ни в Палестина и след един ден възникна това", добави той пред БНТ. Групата българи е успяла да премине от Палестина в Израел.
"Имаше много големи струпвания на границата между тях. Трафикът беше доста натоварен. До летището пътувахме два часа и половина или три. В момента навън не знаем какво се случва", каза Велинов.
В момента сънародниците ни, около 50 човека, са блокирани на Терминал 1 на летището в Тел Авив. Всички полети са отменени.
"Обявават се някакви часове за полети - след това се отменят. Напълно е възможно да няма никакви полети. Напълно е възможна да пътуваме чак във вторник. Това, което ни казаха е да не напускаме летището. Да стоим тук. На този етап това е най-сигурното място", обясни Николай Велинов.
Тази вечер групата няма да може да остане на същия терминал, тъй като пренощуването е забранено и вероятно ще трябва да се преместят на друг, разказва още Николай. От българското посолство са зявили, че при нужда ще им бъде предоставена храна и вода.
Поради текущата ситуация в Израел Wizz Air обяви, че отменя всички свои полети от и до Тел Авив в неделя, 8 октомври 2023 г.
Авиокомпанията е уведомила засегнатите пътници директно чрез имейл или текстово съобщение, като им предоставя опции за нова резервация или възстановяване на заплатената сума, както и настаняване.
Wizz Air препоръчва на пътниците, които са направили резервацията си чрез туристическа или онлайн агенция, да се обърнат към нея за промени в своите резервации.
Авиокомпанията ще продължи да следи ситуацията отблизо и е във връзка със съответните власти. Wizz Air се извинява за причиненото неудобство, но безопасността и сигурността на пътниците, екипажа и самолетите е приоритет номер едно за компанията.
 
07.10.2023, 22:29 часа
1156 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha