Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели

Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели На пътя на изход от Русе към София от рано сутринта започнаха да се събират събирачи на билки и на трюфели от цялата страна. Те протестират срещу искания патентен данък, който би утежнил тяхната дейност.
За искания данък билкарите разбират съвсем скоро по думите на Росен Иванов - председател на Асоциацията на търсачи на трюфели.
„На 26 септември бяха публикувани промени в Закона за местните данъци и такси, които ни вменяват патентен данък. Не може да приемем това, защото брането на билки, трюфели и гъби е сезонна дейност. Така налаганият патентен данък, като размер не е фрапиращ, но той налага други тежести – административни или парични, които са тежки за събирачите, защото техният труд е сезонен – до 3 месеца. На втори план общините притежават 8% от горските територии. Те помагат за контрола и ползването на недървесните горски продукти. Допълнителните тежести върху нашата дейност не са приемливи, защото ние имаме и много други разходи при упражняване на нашата дейност”, каза Иванов.
При събиране на трюфели, в зависимост от валежите, събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга. Те плащат 10% данък и сега от събраните продукти. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, обясниха ловците на трюфели.
Предвижда се блокада на пътя Русе-София. Добре е пътуващите в тази част на България да предвидят обходен маршрут.
13.10.2023, 10:36 часа
358 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha