Идеално за есента: Топ начини да повишим имунитета си естествено

Идеално за есента: Топ начини да повишим имунитета си естествено
Сънят и имунитетът са тясно свързани, пише healthline.com. Всъщност лошото качество на съня е свързано с по-висока чувствителност към болести. В проучване при 164 здрави възрастни, тези, които спят по-малко от 6 часа всяка нощ, са по-склонни да настинат или да се заразят с някакъв вирус от тези, които спят повече от 6 часа.
Възрастните трябва да се стремят да спят поне 7 или повече часа всяка нощ, докато тийнейджърите се нуждаят от 8-10 часа, а по-малките деца и бебета до 14 часа.
Ако имате проблеми със съня, опитайте да ограничите времето пред екрана за един час преди лягане, тъй като синята светлина, излъчвана от вашия телефон, телевизор и компютър, може да наруши естествения цикъл на тялото ви сън-събуждане.
Друг съвет за хигиена на съня включва спане в напълно тъмна стая или използване на маска за сън, както лягане по едно и също време всяка вечер.
Яжте повече растителни храни. Плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения – всички те са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да ви дадат надмощие срещу вредните патогени.
Антиоксидантите в тези храни помагат и за намаляване на възпалението чрез борба със свободните радикали.
Междувременно фибрите в растителните храни подхранват чревния ви микробиом или общността от здрави бактерии в червата ви. Здравият чревен микробиом може да подобри имунитета ви и да предпази вредните патогени от навлизане в тялото ви през храносмилателния ви тракт.
Освен това плодовете и зеленчуците са богати на витамин С, който може да намали продължителността на една обикновената настинка.
Ограничете добавените захари. Изследвания показват, че добавените захари и рафинираните въглехидрати могат да допринесат непропорционално за наднорменото тегло и затлъстяването. А от своя страна затлъстяването, пък, води до увеличаване на риска от заболяване.
Ограничаването на приема на захар може да намали възпалението и да подпомогне загубата на тегло, като по този начин намали риска от хронични заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Като се има предвид, че затлъстяването, диабетът тип 2 и сърдечните заболявания могат да отслабят имунната ви система, ограничаването на добавените захари е важна част от имуностимулиращата диета.
Трябва да се стремите да ограничите приема на захар до по-малко от 5% от дневните калории. Това се равнява на около 2 супени лъжици (25 грама) захар за някой на диета, например с 2000 калории.
Не забравяйте хидратацията. Хидратацията не ви предпазва непременно от микроби и вируси, но предотвратяването на дехидратация е важно за цялостното ви здраве.
Дехидратацията може да ви причини главоболие и да попречи на вашето физическо състояние, фокус, настроение, храносмилане и функция на сърцето и бъбреците. Тези усложнения могат да увеличат податливостта ви към заболяване.
За да предотвратите дехидратация, трябва да пиете достатъчно течности дневно.
Въпреки че чаят и сокът също са хидратиращи, най-добре е да ограничите приема на плодов сок и подсладен чай поради високото им съдържание на захар, заложете на чиста вода.
14.10.2023, 13:01 часа
367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha