С до 30% се повишава цената на тока в Гърция

С до 30% се повишава цената на тока в Гърция Очаква се цените на електроенергията да се покачат с до 30% през ноември, тъй като доставчиците на електроенергия в Гърция ще обявят нови увеличения на тарифите за следващия месец, съобщи Bulgaria ON AIR.
Министерството на околната среда и енергетиката прогнозира, че потребителите ще се сблъскат с повишения на цените, но те няма да са особено тежки, тъй като субсидиите (за домакинствата) все още задържат цените и са в сила до края на годината.
Основната причина за увеличението е повишението на цената на газа, което се случи в сянката на войната в Близкия изток, както и от експлозията на подводен тръбопровод между Финландия и Естония. Показателно е, че ноемврийският холандски договор за хъб (TTF) в момента "работи" на цена от 50 евро за мегаватчас, докато октомврийският договор приключи на 36.53 евро за мегаватчас.
На 12 октомври министрите на отбраната на Гърция, България и Румъния се съгласиха да разширят мрежата от тръбопроводи за гориво на НАТО към източния фланг на Алианса. Тримата министри – на Гърция - Никос Дендиас, на България - Тодор Тагарев и румънският заместник-министър на отбраната - Симона Кожокару, подписаха писмо за намерения в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.
Инициативата има за цел да подобри устойчивостта на инфраструктурата за доставки на гориво на източния фланг на НАТО. Маршрутът за разширяване на тръбопроводната мрежа на гръцка територия (Халкеро-Александруполис) и тяхното взаимно свързване ще увеличат гръцкото влияние като част от основната мисия на Алианса за възпиране и отбрана.
21.10.2023, 10:31 часа
281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha