"Проблем със синхронизирането" прекрати машинния вот в няколко секции в страната

"Проблем със синхронизирането" прекрати машинния вот в няколко секции в страната ЦИК прие нова порция секции, които преминават към гласуване изцяло с хартиени бюлетини поради проблем с машините. Това се е случило в Пловдив и две секции в Русе, в крайдунавския град една от машините не разчита поставената в слота карта, а друга не зарежда софтуера. 
В Пазарджик една секция "не синхронизира двата дяла". Сходен е проблемът в една смолянска секция, където "и двата дяла за експортиране са не синхронизирани". ОИК Варна и Искър също са докладвали проблем с по една секция.
В една от секциите в Сливен машината също не работи. "Изключено е външно устройство за съхранение", посочил техник от "Сиела Норма", стана ясно преди ЦИК да постанови и тази СИК да премине към гласуване с хартия. 
ОИК Тунджа пък докладва на ЦИК, че в една от комисиите е започнал изборният ден, но се наложило машината да работи на батерия - заради лошото време е имало проблем с електричеството. Отстранена е повредата в електро разпределението и машинното гласуване продължава, обясниха в ЦИК.
Заради постъпили запитвания как да процедира комисията, ако машите пускат празни разписки, комисията ще изпрати изрични предписания до всички СИК какво да правят, ако при преброяването открият дефектни разписки.
В Асеновград също има машина, за която техник е записал, че "инициирането на машината е неуспешно и двата дяла за експортиране са несинхронизирани". Сходен проблем има и в столична секция.
05.11.2023, 10:50 часа
596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha