Зърнопроизводители: Ако не бъдем удовлетворени, ще затворим 85 точки в страната от вторник

Зърнопроизводители: Ако не бъдем удовлетворени, ще затворим 85 точки в страната от вторник Зърнопроизводители плашат да затворят с протести 85 точки на страната във вторник. Днес предстои среща на земеделските производители с премиера Николай Денков и ресорния министър Кирил Вътев.
"Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.
"Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители - дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания", каза Проданов. За първи сега те настояват и за финансова подкрепа. 
По думите му при пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. "Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година", допълни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.
"Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС", каза Проданов.
В събота земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че се търсят възможностите за допълнително финансиране на сектора и обяви, че застава на страната на фермерите и се присъединява към тяхното недоволство.
04.02.2024, 11:30 часа
270 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha