Ремонтират църквата в мездренското село Царевец

Ремонтират църквата в мездренското село Царевец Тече ремонт на старинната каменна църква "Свети Николай" в мездренското село Царевец. Храмът е най-старият на Балканския полуостров и е обявен за национален паметник на културата.
Това е единствената църква в България с каменен иконостас. В храма са запазени автентичната врата и ключът към нея, както и оригиналните стенописи, които са реставриране преди 1990 година. 
"Ремонтът е крайно необходим, тъй като покривът беше изгнил и това създаваше опасност от унищожаване на стенописите", казва кметът на Царевец Маргарита Петкова.
"Църквата е единствената с каменен иконостас, уникална е. Построена е през 13-14 век. Днес отвън е направен дренаж, мазилката е изчистена, направена е нова, направи се и покривът, всичко е ново - греди, отлят е и бетон, всичко се възстановява така, както е било със старите каменни плочи, направени са нови пътеки около новата църква "Свети Димитър", оградата е пребоядисана. Прекарахме вода до църквата, ще се направи и беседка. Беше започнала влага да се появява. Това може да похаби стенописите, сега всичко се възстановява така, както е било. В Добърско има подобна църква, но иконостасът е и дървен, и каменен. Запазен е автентичният ѝ вид, запазен е ключът, който е оригиналният", допълни тя.
Ремонтът се организира и извършва със средства от Врачанската митрополия и ще продължи около една година. /БНР
07.11.2023, 13:21 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha